Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Grčka

  Grčka je prva evropska zemlja koja je uvela ŠESTODNEVNU radnu nedelju

  Taman kada smo pomislili da neoliberalna distopija stvorena u Grčkoj od izbijanja dužničke krize ne može postati mračnija, aktuelna desničarska grčka vlada premijera Kirijakosa Micotakisa zamenila je petodnevnu radnu nedelju u zemlji šestodnevnom. Kontroverzni novi zakon stupila je na snagu 1. jula, pošto su ga Grci prihvatili uz malo otpora.

  Šestodnevna radna nedelja važi i za javni i za privatni sektor. Konkretno, novi zakon o radu utiče na preduzeća, organizacije i preduzeća koja trenutno koriste model petodnevne radne nedelje i omogućava poslodavcima da primoraju svoje zaposlene da rade šest dana u nedelji. Dodatni radni dan biće plaćen sa dodatnih 40 odsto dnevnice.

  Kao primer neoliberalne transformacije, Grčka je prva zemlja u Evropi koja je uvela šestodnevnu radnu nedelju, a dolazi u vreme kada su druge evropske zemlje već usvojile ili testirale, sa izuzetno pozitivnim rezultatima, sistem četvorodnevne radne nedelje.

  Razlozi za ovaj korak

  Vlada kaže da je ova mera potrebna zbog smanjenja populacije i nedostatka kvalifikovanih radnika. Kompanije u zemljama širom sveta možda se poigravaju idejom da uvedu kraće radne nedelje, ali u Grčkoj je zaposlenima rečeno da od sada mogu da rade i šesti dan.

  Radnici, zarada, plata, normalan život

  Unsplash

  Mera, koju su sindikati proglasili „varvarskom“, stupila je na snagu u ponedeljak.

  „To nema nikakvog smisla“, rekao je Akis Sotiropulos, član izvršnog odbora sindikata državnih službenika Adedi. „Kada skoro svaka druga civilizovana zemlja uvodi četvorodnevnu nedelju, Grčka odlučuje da krene drugim putem.“

  Kako će to izgledati

  Pro-biznis vlada premijera Kirijakosa Micotakisa kaže da je ta inicijativa neophodna zbog dvostrukih opasnosti od sve manjeg stanovništva i nedostatka kvalifikovanih radnika. U egzodusu bez presedana, procenjuje se da je oko 500.000 uglavnom mladih obrazovanih Grka emigriralo od skoro decenijske dužničke krize koja je izbila krajem 2009. godine.

  Šestodnevna šema, kažu zvaničnici, odnosiće se samo na privatna preduzeća koja pružaju usluge 24 sata dnevno. U okviru produžene radne nedelje, osoblje u odabranim industrijama i proizvodnim pogonima imaće mogućnost da radi dodatna dva sata dnevno ili dodatnu osmočasovnu smenu, uz naknadu od 40% koja se dodaje dnevnoj plati.

  Bilo koji izbor, tvrdi vlada desnog centra, rešiće pitanje neplaćanja zaposlenih za prekovremeni rad, a takođe će se pozabaviti rasprostranjenim problemom rada na crno.

  Grci već rade najduže u Evropi, u proseku 41 sat nedeljno prema statističkoj agenciji EU, Eurostatu, iako su istraživanja takođe pokazala da su plaćeni mnogo manje.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik/Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE