Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Grčka, letovanje, boravišne takse(Pixabay)

  Grci mogu da odahnu: Rekordna godina za grčki turizam

  Da li je ovo rekordna godina za grčki turizam? Godinama već turizam doprinosi grčkoj ekonomiji sa čak dvadeset odsto, a ova godina bi mogla da bude rekordna iako izostaju ruski turisti.

  Posle dvanaest godina finansijske krize, dve godine od proglašenja pandemije i (dosad) šest meseci rata u Ukrajini, ljudi u Grčkoj žele da ponovo uživaju u bezbrižnim danima.

  U Grčkoj se nadaju da će turistička sezona da se nastavi dobro kao što je i počela.

  Grčki turizam i perspektive

  Zemlja je i dalje u velikoj meri zavisna od turističke branše – u uspešnim godinama ta branša donosi više od 20 odsto bruto društvenog proizvoda. A izgleda da će 2022. biti vrlo uspešna.

  Ministar turizma Vasilis Kikilijas računa čak sa više gostiju nego 2019. koja je bila rekordna, prenosi Dojče vele (DW).

  Tada je u Grčku na odmor došlo ukupno 33 miliona ljudi. Prihod od stranih gostiju je iznosio 18,2 milijarde evra. Grčka centralna banka očekuje da će ove godine on iznositi 20 milijardi.

  Milion novih gostiju nedeljno

  Dosadašnje brojke obećavaju: od početka avgusta, u Grčku svake nedelje avionima stiže gotovo milion turista, kaže ministar Kikilijas.

  Stotine hiljada drugih gostiju stižu automobilima do Halkidikija i drugih mesta na severu zemlje, većina iz balkanskih zemalja.

  U julu ove godine situacija je bila slična – sa 3,5 miliona stranih gostiju je to bio veoma dobar mesec.

  „Ako i dalje bude ovako išlo do sredine septembra, preživećemo predstojeću zimu“, kaže Panajotis, menadžer jednog velikog bara na Naksosu.

  To ostrvo je u julu 2022. imalo gotovo isto posetilaca kao i u rekordnoj 2019. godini, a avgust izgleda bolje nego tada.

  Trenutno je tamo gotovo nemoguće naći smeštaj, baš kao i na Mikonosu, Santoriniju, Krfu, Kosu ili Rodosu. To nikako nisu dobri ciljevi za putnike koji na odmor hoće da pođu spontano, bez pravovremeno rezervisanog smeštaja.

  Grčka, letovanje (Pixabay)

  Grčka, letovanje (Pixabay)

  S druge strane, na mnogim grčkim ostrvima na plažama je velika gužva – baš kao i kafanama i tavernama. Mnogi to vole, ali i za one koji traže mir, postoji veliki izbor lokacija na manje posećenim ostrvima, ili u brdima na kontinentalnom delu Grčke.

  Tome sada treba dodati i veliku kulturnu ponudu: posle dve godine protivpandemijskih mera, održavaju se nebrojeni koncerti, u antičkim pozorištima Epidaura, Dodonija ili Samotrake kao i u mnogim amfiteatrima pod vedrim nebom, svuda u Grčkoj se izvode komedije, tragedije ili moderni pozorišni komadi. Na mnogim manjim narodnim svetkovinama širom zemlje može da se igra do mile volje.

  Nema Rusa, ali dolaze turisti iz drugih zemalja

  Ni rat u Ukrajini nije pokvario raspoloženje turista i domaćina. Izostanak turista iz Rusije, koji su do 2021. bili veoma važni u regionima poput Halkidikija ili Krita, sada je nadoknađen turistima iz drugih zemalja.

  Do sredine avgusta, većinu gostiju u Grčkoj su činili Britanci, među njima i slavna imena poput Borisa Džonsona. Gotovo isto toliko turista je pristizalo iz Nemačke, a njih slede gosti iz Italije, Francuske, Holandije, Švajcarske, Austrije i Poljske.

  Prema podacima Centralne banke, u junu 2022. je zabeležen porast posetilaca iz SAD od 50 odsto u odnosu na 2019. To posebno raduje domaćine, jer turisti iz SAD u proseku ostavljaju više novca od ostalih.

  Na aerodromima nema haosa, u hotelima nema osoblja

  Najveća iznenađenja ovog turističkog leta u Grčkoj su to što na aerodromima nema haosa i podatak da u hotelima nema dovoljno osoblja iako stopa nezaposlenosti iznosi 12 odsto.

  Institut za istraživanje turizma INSETE je saopštio da je svako peto radno mesto u turističkoj branši i dalje upražnjeno. Razlog za to su uglavnom loši uslovi rada i smeštaja za osoblje.

  Mnogi Grci sada radije traže posao u stranim turističkim centrima širom Evrope, pa čak i na Islandu. Jer, tamo su bolje plaćeni i smešteni nego kod kuće.

   

   

  Izvor: Dojče vele

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE