Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  kovanice evra

  Građani Hrvatske uložili 1,3 milijarde evra u „narodne“ obveznice

  Ministarstvo finansija Hrvatske saopštilo je da je državne obveznice uplatilo 44.843 građana u iznosu od 1,34 milijarde evra.

  Prema saopštenim podacima, prosečna uplata iznosila je 29.780 evra, dok je medijalna 12.867 evra, što znači da je polovina građana uplatila manju ili jednaku vrednost medijalnoj, a polovina više od toga. Minimalni ulog za građane bio je 500 evra.

  U saopštenju se navodi da je na domaćem tržištu uspešno realizovano inauguralno izdanje obveznica dospeća 2025. godine u nominalnom iznosu od 1,85 milijardi evra za građane i institucionalne ulagače.

  Iako je prvobitno bilo najavljeno da će kamatna stopa biti 3,25 odsto godišnje, ministarstvo je objavilo da će ona biti viša, odnosno 3,65 odsto.

  Upis državnih obveznica za građane trajao je od 22. februara do 1. marta. Potom je na jedan dan, 3. marta, upis bio otvoren za institucionalne ulagače koji su, kako je saopšteno, upisali nešto manje od milijarde evra, ali im je alocirano 515 miliona evra.

  Najveća investicija građana

  Ministarstvo je u saopštenju istaklo da ovo izdanje obveznica predstavlja najveću investiciju građana u jedan vrednosni papir izdat putem javne ponude u istoriji hrvatskog tržišta kapitala.

  Građani su prve hrvatske tzv. narodne obveznice mogli da upišu u poslovnicama više banaka, a kod nekih i putem digitalnih kanala.

  Zagreb, Hrvatska (Pixabay)

  U saopštenju se dodaje da će neto prihod od izdavanja obveznica biti upotrebljen za refinansiranje postojećih obaveza.

  Država je prvobitno obveznicama planirala da prikupi milijardu evra, ali je kasnije najavljeno da će, s obzirom na veći iskazani interes, prihvatiti celokupnu uplatu i omogućiti još oko 500 milona evra za upis insititucionalnim investitorima.

  Iz vlade su ranije istakli da izdanjem obveznica žele da ojačaju tržište kapitala i da „upogone štednju koju građani imaju u bankama po relativno niskim kamatnim stopama“.

  Građani Hrvatske, prema pisanju medija, u bankama trenutno drže oko 35 milijardi evra, uz niske kamate stope ispod 0,5 odsto.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE