Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Grad BUDUĆNOSTI: Milion stanovnika i SAMO JEDNA saobraćajnica (VIDEO)

  Saudijska Arabija trenutno sprovodi nešto što se naziva Vision 2030, a u osnovi toga je plan modernizacije cele zemlje kroz ulaganje u nove tehnologije, održim razvoj i energetske budućnosti.

  Ovu “viziju” pokrenuo je saudijski princ Mohammed bin Salman, poznat kao progresivni vođa ove zemlje. Njegov plan koji je objavljen ovog meseca je izgradnja kompletno novog grada za oko milion stanovnika, koji bi bio potpuno nekonvencionalnog oblika.

  “The Line”, kako ga nazivaju, trebalo bi da bude izgrađen u jednoj liniji, dugoj oko 170 kilometara. Sredinom grada prolazila bi napredna nova podzemna železnica koja bi bila i središte metropole, ali i njena jedina saobraćajnica. Najduže putovanje s kraja na kraj ovog grada trajalo bi svega 20 minuta, a stanovnici bi gotovo sve svoje dnevne potrebe za trgovinama i drugim sadržajima mogli da zadovolje u području koje bi pokrili šetnjom od najviše pet minuta u bilo kom pravcu.

  S obzirom na to da drugog saobraćaja ne bi bilo, broj nesreća bio bi nula, isto kao što bi bilo i zagađenje zraka. Metro bi takođe pokretali obnovljivi izvori energije, bio bi smešten ispod zemlje i, naravno, upravljalo bi se njime uz pomoć veštačke inteligencije.

  Investicija od 100 do 200 milijardi USD

  Ovaj grad bizarnog oblika i potpuno drugačijeg izgleda od svih dosadašnjih neće ostati samo na konceptu. Saudijska Arabija u ovaj projekt kreće vrlo ozbiljno i najavljuju početak gradnje već ove godine. U njega planiraju da ulože između 100 i 200 milijardi dolara, da zaposle oko 380.000 ljudi, a očekuju da će njihovoj privredi u budućnosti da doprinese oko 48 milijardi dolara godišnje do 2030. godine.

  “The Line” bi trebalo da bude deo velike metropole Neom na severozapadu Saudijske Arabije u koji će vladajući da ulože i do 500 milijardi dolara. Očekivano, ovaj je predlog izazvao je velike kritike u javnosti. Urbanisti smatraju da koncept grada u jednoj liniji nema smisla, jer bespotrebno produžuje putovanja koja bi, npr, u konvencionalnom obliku bila znatno kraća.

  Jedina prednost ovakvog planiranja urbane sredine, kažu kritičari, jeste u tome što “izgleda kao iz naučno-fantastičnog filma”, pa bi pojedincima moglo da bude atraktivno da žive na taj način, uz sva čuda moderne tehnologije i bez automobila. Da će li ih se naći baš milion, koliko princ MBS najavljuje, nije sasvim sigurno, piše Bug.hr.

  Izvor: Bug.hr

  Foto: YT/Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE