Gorivo skače sitno, ali prečesto i neće stati (FOTO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gorivo skače sitno, ali prečesto i neće stati (FOTO)

  Cena goriva od početka godine svako malo neznatno skače, po dinar-dva, pa je tako cena dizela na nekim pumpama dostigla 170 dinara po litru, iako kurs dinara i inflacija u potpunosti miruju.

  Međutim, to nije kraj. Nebojša Atanacković, jedan od vlasnika AD Nafta, potvrdio je da će zbog skoka cene sirove nafte gorivo poskupeti za još 5-6 dinara po litru. On je okrivio i nizak vodostaj Dunava za dosadašnje poskupljenje.

  Cene goriva na pumpama formiraju se na osnovu cena po kojoj je gorivo kupljeno, a zbog niskog vodostaja Dunava više ništa ne može da se dopremi brodovima na veliko, već samo cisternama iz Crne Gore i Bugarske. To povećava troškove transporta, koji stalno rastu jer je prevoz na malo cisternama potpuno neekonimčan. Ne možemo očekivati da se normalziuje cena goriva na pumpama dok god se ne normalizuje nivo Dunava, a to neće biti pre početka novembra.

  Zbog toga, kao i zbog skoka cene sirove nafte, možemo očekivati da cena goriva poraste još pet-šest dinara po litru, kaže Atanacković za Kurir.

  Podsetimo, cena goriva cele godine polako skače iako akcize nisu povećane, a dinar i inflacija miruju. Vozačima ne id eu prilog ni prognoza da bi barel nafte sledeće godine mogao da ide iznad 100 dolara, što će trgovcima naftom takođe poslužiti kao razlog novog poskupljenja.

  Oni, kao i do sada, tvrde da su “nemoćni”, i pozivaju državu da snizi akcize na gorivo.

  Skoro brzinom poskupljenja goriva, društvenim mrežama se širi “ilustracija” sa tri isečka fiskalnih računa o šestodnevnom kretanju cene kvalitetnijeg G-Drive dizela…

  “Nestabilniji od kursa”(foto: Facebook screenshot)

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE