Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlasnici pumpi: Trgovačka marža na gorivo ne pokriva troškove poslovanja

  Vlasnici benzinskih pumpi u Srbiji rekli su danas da zbog ograničenih cena naftnih derivata i marže od sedam dinara po litru ne uspevaju da pokriju fiksne troškove poslovanja, ali i da je nabavka tih derivata sve otežanija.

  Prema rečima vlasnice kompanije „Radun Avia“ Jelene Radun, marža koju je država ograničila na sedam dinara ne može da nadoknadi troškove poslovanja.

  „Sa trgovačkom maržom od sedam dinara ne možemo da nadokndimo fiksne izdatke, ali se trudimo da što duže preživimo jer ako ne obezbedimo gorivo izgubićemo kupce i teško ćemo ih povratiti“, izjavila je Radun za Betu.

  Vlada Srbije produžila je juče Uredbu o ograničavanju visine cena derivata nafte do 31. jula, marža za trgovce u maloprodaji ostala je ista, sedam dinara po litru, ali da bi se obuzdao rast cena ponovo je umanjena akciza za 20, umesto za 15 odsto. Najviša maloprodajna cena dizela i benzina i dalje će se utvrdjivati svakog petka.

  Sve teže nabaviti derivate

  Radun je rekla da je sve teže nabaviti derivate jer su uvoznici zbog neisplativosti i problema sa baržama koje kasne po 15 dana skoro prestali da uvoze derivate, „pa se celokupna nabavka svela na Naftnu industriju Srbije (NIS)“.

  Radun je rekla da trgovci derivatima nafte imaju ugovore sa NIS-om o snabdevanju i da za sada oni to poštuju, ali je pitanje da li će uspeti jer Rafinerija u Pančevu radi sa 100 odsto kapaciteta.

  „Trošimo zalihe derivata koje smo u medjuvremenu nabavili da ne bi izgubili kupce, bez obzira što pravimo gubitke jer država neće da poveća trgovačku maržu“, rekla je Radun.

  Najugorženiji vlasnici malih pumpi

  Predstavnik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da je poslovanje malih pumpi sve teže u odnosu na velike koje kupuju derivate po povoljnijoj ceni.

  „Najugroženiji su za sada vlasnici manjih pumpi koji ne mogu da budu konkurentni NIS-u koji može da spusti cene i odvuče kupce, naročito u manjim mestima“, rekao je Atanacković.

  Ta kompanija, prema njegovim rečima od juče pumpama prodaje naftne derivate po ceni koja je za tri dinara veća nego pre nekoliko dana.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE