Gorenje najavilo prodaju fabrike Gorenje Tiki u Srbiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gorenje najavilo prodaju fabrike Gorenje Tiki u Srbiji

  Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje najavio je da će u narednim sedmicama objaviti javni poziv za dostavljanje ponuda za njegovu fabriku “Gorenje Tiki” u Srbiji, koja proizvodi male bojlere.

  Kompanija iz Velenja, koja je u vlasništvu kineskog Hisensea, takođe namerava da proda “Tiki” brend zajedno sa svojom srpskom podružnicom, javlja slovenačka agencija STA.

  Najavljujući danas prodaju ove fabrike u Staroj Pazovi, Gorenje je navelo da očekuje interesovanje od nekoliko kompanija koje proizvode bojlere i klima uređaje, i to iz Evrope i SAD, piše SEEbiz.

  Kompanija je saopštila da ova prodaja predstavlja nastavak strategije otuđenja nematerijalne imovine i fokusiranja na glavnu aktivnost Gorenja, dodajući da se taj proces odvijao i pre dolaska novog vlasnika, Hisensea, koji je Gorenje kupio u junu 2018. Najava prodaje “Gorenja Tiki” dolazi nakon što je matična kompanija u Sloveniji u decembru prodala mariborsko preduzeće za preradu otpada “Gorenje Surovina” i njegove ogranke firmi “Eko Surovina”, društvu za preradu otpada u vlasništvu preduzetnika Izeta Rastodera.

  Agencija STA navodi da je Gorenje još prošle godine pokušalo da proda “Gorenje Tiki”, koji trenutno zapošljava 30 ljudi u Sloveniji i 520 u Srbiji, ali da je proces obustavljen zbog preuzimanja Hisensea.

  Gorenje je preselio proizvodnju malih bojlera iz ljubljanske opštine Šiška u Srbiju 2010. godine. Fabrika u Staroj Pazovi, čije se odeljenje za razvoj nalazi u Velenju, proizvodi oko pola miliona jedinica godišnje.

  Prema pisanju lista Delo, “Gorenje Tiki” je imalo u vlasništvu 36.000 kvadratnih metara zemljišta u Šiški, koje je preneto na matičnu kompaniju. List dodaje da je Gorenje zatim prodalo tri četvrtine tog zemljišta i da pregovara o prodaji preostalih parcela.

  Izvor: SEEbiz/Tanjug

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE