"Gorenje" je u kineskim rukama, ima velike planove i za Srbiju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Gorenje” je u kineskim rukama, ima velike planove i za Srbiju

  Na jučerašnjoj skupštini Gorenja, kineski Hisense preuzeo je sve upravljačke uzde u kompaniji iz Velenja, a poslovanje obe kompanije će biti sve isprepletenije. Hisense najavljuje izgradnju TV fabrike u Velenju, a Gorenje planira ilazak na kinesko tržište, izvještava slovenačko Delo, a prenosi SAEEbiz.

  Skupština Gorenja potvrdila je “istiskivanje” manjinskih akcionara. Hisense sada poseduje 95 posto udela u kompaniji, a manjinski deoničari će po akciji dobiti 12 evra, kolika je bila cena u ponudi za preuzimanje. Sledeći korak je preoblikovanje kompanije iz deoničkog društva u društvo sa ograničenom odgovornošću.

  Akcionari su izglasali povlačenje deonica Gorenja sa ljubljanske i varšavske berze, a u novi članovi Nadzornog odbora postali su predstavnici iz Hisense grupacije.

  Predsjednik uprave Gorenja Franjo Bobinac najavio je izgradnju fabrike televizora, važnog segmenta proizvodnje Hisensea. U Velenju za tu svrhu navodno već traže zemljište, a očekuje se da će fabrika proizvoditi milion televizora godišnje i zaposliti 300 do 400 radnika.

  Istovremeno, deo proizvodnje frižidera presliće se u Valjevo.

  Hisense je već najavio da Gorenje može da koristi distribucionu mrežu Hisense grupe na globalnom tržištu. Tako kompanija iz Velenja sada planira ulazak na kinesko tržište sa svojim brendom i brandom Asko. S obzirom na to da je tržište 1,4 milijarde, i najmanji udeo u njemu značio bi veliko povećanje prodaje Gorenja.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: youtube

  Piše: B.M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE