Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gorak ukus slatke čokolade

  Kada se spomene čokolada, većini ljudi “padne na pamet” sladak i očaravajuć ukus te svetski omiljene poslastice. Ali, postoji i “druga strana” tog užitka, i to ona koja se odnosi na samo poreklo i proizvodnju čokolade.

  Čokolada je proizvod zrna kakaa koji raste u tropskim delovima Zapadne Afrike, Azije i Južne Amerike. Kakao koji se uzgaja u tim država prodaje se većini svetskih kompanija koje proizvode čokoladu.

  U proseku, kakao poljoprivrednici zarađuju manje od dva dolara dnevno, što je ispod granice siromaštva. Kao rezultat toga, oni pribegavaju korišćenju dečjeg rada kako bi cene održali konkurentnim.

  Prethodnih godina, više organizacija i novinara razotkrilo je korišćenje dečjeg rada, a u nekim slučajevima i ropstvo, na farmama kakaa u Zapadnoj Africi.

  Jedan od istraživačkih reportera, Teun van de Keuken iz Holandije je 2002. godine otkrio da nijedan od proizvođača čokolade ne poštuje protokol Harkin–Engel (podrazumeva proizvodnju čokolade bez robova) koji su potpisali, tako da je odlučio da preuzme “stvari u svoje ruke”.

  On je sebe snimio kako jede čokoladu i zatim to izneo pred sud zbog “svesne kupovine nezakonito proizvedenog proizvoda”, međutim slučaj je odbačen jer je javni tužilac izjavio da nije u njihovoj nadležnosti.

  Kada nijedna kompanija sa kojom je kontaktirao nije pokazala interesovanje za proizvodnju čokolade drugačije, Keuken je započeo proizvodnju sopstvene čokolade – “Toni Čokoloni”, da bi potom sudskom odlukom zvanično bilo potvrđeno da je “Toni Čokoloni” čokolada proizvedena bez robova.

  Ta konditorska kompanija koja se fokusira na proizvodnju i prodaju čokolade, snažno se suprotstavlja ropstvu i dečijem radu. Slogan te kompanije je “Ludi u vezi sa čokoladom, ozbiljni u vezi sa ljudima” (Crazy about chocolate, serious about people).

  Od 2018. godine, van Holandije, “Toni Čokoloni” nalazi se u prodavnicama u Belgiji, Švedskoj, Sjedinjenim Državama i Nemačkoj.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: T. K.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE