"Ludilo" će koštati svet 16 biliona dolara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Ludilo” će koštati svet 16 biliona dolara

  Globalno rastući poremećaji mentalnog zdravlja svetsku ekonomiju bi između 2010. i 2030. mogli koštati oko 16 biliona dolara, ako se ne preduzmu odgovarajući koraci, pokazuje najnovije istraživanje.

  Izveštaj komisije časopisa “Lancet” čiji su urednici pokrenuli istraživanje, potpisuje 28 specijalista s područja psihijatrije, neuropsihijatrije i javnog zdravstva, ali i pacijenti.

  U njemu stoji da bi sve veća kriza, koja se odnosi na porast mentalnih poremećaja u svetu, mogla naneti trajnu štetu ljudima globalno, zajednicama, ali i svetskim ekonomijama.

  I dok će se neki troškovi odnositi na direktne izdatke za lečenje, lekove i razne terapije, većinom će se raditi o indirektnom trošku – gubitku produktivnosti pojedinca, troškovima za socijalnu pomoć te obrazovanje, ističe glavni autor izveštaja Vikram Patel.

  U izveštaju se ne navodi precizno na šta bi se moglo potrošiti potencijalnih 16 biliona dolara do 2030. godine.

  Mentalno zdravlje je sastavni deo opšteg zdravlja osobe, a predstavlja važan izvor snage i sigurnosti za pojedinca i porodicu.

  Osoba dobrog mentalnog zdravlja je zadovoljna, pozitivna, srećna u porodici i izvan nje, prihvata druge ljude, sposobna je da stvara i održava prijateljstva, produktivna je na radnom mestu i dobro se nosi sa životnim teškoćama i stresovima.

  Poremećaji mentalnog zdravlja predstavljaju istinski zdravstveni problem kojem valja prići kao i problemu telesnog zdravlja. Zbog sve veće učestalosti, čestog početka u mlađoj odrasloj dobi, narušavanja kvaliteta života bolesnika i njegove porodice, duševne bolesti i mentalni poremećaji predstavljaju jedan od važnijih javnozdravstvenih problema u svetu.

  Statistike o broju obolelih, o uzrocima onesposobljenosti za rad, o bolničkom lečenju i uzrocima mortaliteta stavljaju mentalne poremećaje pri vrh liste najčešćih bolesti. Trend hospitalizacija zbog duševnih poremećaja je u poslednjih 25 godina u porastu.

  Potvrđuje to i Patel, profesor na Harvardskom medicinskom fakultetu, koji kaže da je u poslednjih 25 godina broj mentalnih poremećaja i bolesti “dramatično porastao” i upozorava da “nijedna zemlja na svetu ne ulaže dovoljno u istraživanje ovog velikog problema današnjice.”

  Svetska zdravstvena organizacija (WHO) procenjuje da danas u svetu od depresije boluje oko 300 miliona ljudi, a 50 miliona ih je obolelo od nekog oblika demencije. Šizofrenija pogađa oko 23 miliona, a bipolarni poremećaj oko 60 miliona ljudi.

  U izveštaju Lanceta se navodi da su kod osoba s najčešćim mentalnim poremećajima, poput depresije, teskobe i Šizofrenije, neretko primećena velika kršenja ljudskih prava, a reč je o vezivanju pacijenata, njihovu mučenju i zatvaranju.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE