Gomex prodavnice dobile novog vlasnika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gomex prodavnice dobile novog vlasnika

  Većinski udeo trgovinskog lanca Gomex prodat je investicionom fondu CEECAT Capital koji je postao vlasnik 51,5 odsto, rekao je Goran Kovačević, koji je sada suvlasnik Gomexa sa 48,5 odsto vlasništva i ostao je predsednik Nadzornog odbora kompanije.    

  “Struktura vlasništva izgledala je ovako: bio sam vlasnik 65 odsto Gomexa, dok je 35 odsto firme bilo u vlasništvu američkog fonda SEAF koji je bio u vlasništvu više od 13 godina. Nije uobičajeno da se fondovi toliko zadrže u jednoj firmi, pa smo razgovarali da izađu iz suvlasništva i da njihov udeo preuzme novi fond. Tako je CEECAT otkupio 35 odsto od prethodnog fonda i prodao sam  fondu mojih 17 odsto, postali su vlasnici 51,5 odsto firme”, kazao je Kovačević za Novu ekonomiju.

  „Planiramo da Gomex postane najveći maloprodajni lanac u narednih pet godina, sa prodavnicama manjeg formata,  nećemo otvarati hiper markete. Nakon toga, tražićemo strateškog partnera“, istakao je Kovačević, koji ostaje u kompaniji i na mestu predsednika Nadzornog odbora.

  Goran Kovačević, Gomex

  Neće se menjati, kako je on napomenuo, prethodni menadžment kompanije, a vrednost ugovora o prodaji je, poslovna tajna.

  Kompanija značajno finasijski ojačana

  „Zadovoljan sam prodajom i moje kolege iz prethodnog fonda SEAF čije je sedište u Vašingtonu veoma su zadovoljni cenom koju smo postigli. Sada imamo dodatni kapital, kompanija je značajno finansijski ojačana, što je važno u uslovima trenutne nestabilnosti na tržištu i rata u Ukrajini. Ovo je tek početak krize i niko ne zna kako će se završiti. Našli smo partnera koji ima kapital i sad imamo dodatna sredstva koja možemo uliti kroz dokapitalizaciju što ranije nije bilo moguće“, naveo je Kovačević. 

  Prema njegovim rečima, ovo je prva investicija fonda CEECAT u Srbiji, čije je sedište u Istanbulu i ovaj investicioni fond je uglavnom bio okrenut prema tržištu Azije i bivšim sovjetskim republikama.

  „Sad su otvorili kancelariju u Beogradu i spremaju se da ulažu i u neke druge delatnosti. Trenutno rade ispitivanje tržišta i u Srbiji se zadržava u narednih pet do sedam godina“, izjavio je.

  Od drugih delatnosti ovaj fond je u svetu ulagao u poljoprivredu i nove tehnologije.

  Gomex prodavnica

  Izvor: Nova Ekonomija

  Foto: YT Scrn

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE