Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Goldman Saks: Ne ulažite u bitkoin

  Američka investiciona banka Goldman Saks je u izveštaju klijentima navela kako nema nameru da investira u kriptovalute poput bitkoina.

  Goldmanovi stratezi su u analizi uticaja koji je panedmija koronavirusa imala na američku ekonomiju dosta prostora posvetili upravo bitkoinu i ostalim virtuelnim valutama, piše Seebiz.

  „Kriptovalute uključujući i bitkoin ne mogu da se smatraju klasom imovine“, kažu u Goldmanu.

  Stratezi Goldmana detaljno su naveli razlog zbog kojih krpitovalute ne mogu da se smatraju imovinom. Između ostaloga, one ne proizvode novčani tok kao obveznice ili zarade izlaganjem globalnom ekonomskom rastu.

  „Verujemo da sigurnost koja primarno zavisi od toga je li je neko spreman da plati višu cenu za krpiptovalutu, nije primerena investicija za naše klijente“, pišu u Goldmanu.

  Goldman je uporedio neverovatan rast bitkoina s kraja 2017. kada je porastao na blizu 20.000 dolara sa „manijom lala“ iz 17. veka. Slična upoređivanja su ranije napravili rukovodioci banaka – najviše J. P. Morgan, odnosno njegov izvršni direktor Džejmi Dimon, koji je bitkoin nazvao „prevarom koja će na kraju eksplodirati“.

  Investitori u bitkoin često tvrde da je ograničena ponuda digitalne imovine deo onoga što podupire njenu vrednost i čini je potencijalnom „zaštitom“ od valuta koje su osetljive na devalvaciju u vreme ekonomske krize.

  Banka je kriptovalute takođe nazvala „vodičem za nezakonite aktivnosti“, ističući njihovu upotrebu u lažnim šemama i pranju novca.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE