Godišnjica rođenja SRPSKE SLIKARKE ušla u kalendar Uneska

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Godišnjica rođenja SRPSKE SLIKARKE ušla u kalendar Uneska

  Izvršni savet Uneska usvojio je preporuku kojom je obeležavanje 150. godišnjice rođenja srpske slikarke Nadežde Petrović ušlo u kalendar te organizacije za 2022/23. godinu.

  “Srbija je zahvalna što je, na osnovu njenog predloga, Izvršni savet odlučio da preporuči Generalnoj konferenciji Uneska da prihvati 150 godina od rođenja slikarke i aktivistkinje Nadežde Petrović kao godišnjicu čije će obeležavanje biti povezano sa Uneskom 2022/2023. godine”, izjavila je ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

  Osnova projekta proslave 150. godišnjice rođenja Nadežde Petrović jeste podsticanje saradnje između zemalja kroz podršku umetnika i aktivista, kao načina za promociju univerzalnog poštovanja pravde, ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i za negu kulturne raznolikosti i izgradnju mira.

  Fokus je na predstavljanju i valorizaciji umetničkog doprinosa velike srpske slikarke, kao i njenog aktivizma, humanitarnog rada i borbe za ženska prava u društvu s kraja 19. i početka 20. veka, navodi se u saopštenju.

  Srbija je obeležavanje 150. godišnjice rođenja slikarke i aktivistkinje Nadežde Petrović za proslavu godišnjica Uneska 2022/23. godine predložila uz podršku Bosne i Hercegovine, Slovenije i Francuske.

  Izvor: Beta

  Foto: printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE