Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  GLOBSEC: Srbija NAJPODLOŽNIJA uticaju Rusije i Kine

  Srbija je među osam zemalja centralne Evrope i Zapadnog Balkana najpodložnija ruskom uticaju, ali i uticaju Kine, pokazuje studija međunarodnog tink-tenka sa sedištem u Bratislavi GLOBSEC.

  GLOBSEC je u novom „Indeksu ranjivosti“ na osnovu analize pet ključnih faktora na skali od nula do 100 rangirao koliko su na uticaj Rusije i Kine ranjive Bugarska, Crna Gora, Češka, Mađarska, Rumunija, Severna Makedonija, Slovačka i Srbija, prenosi portal Euraktiv Srbija.

  Analiza tih pet dimenzija, a to su javno menjenje, politička scena, javna uprava, informativni prostor i civilna i akademska zajednica, pokazala je da je Srbija sa 55 poena najranjivija, da su za nju izazov četiri od pet kriterijuma, ali da presudan uticaj imaju stav javnosti i politička atmosfera.

  Najmanje su se osetljivim na strani uticaj, sa 29 poena, pokazale Češka i Rumunija, a slede Slovačka sa 32 poena, Severna Makedonija sa 40, Bugarska sa 42 i Mađarska i Crna Gora sa po 44 poena, pokazala je studija, koja je plod dvogodišnjeg istraživanja sprovedenog uz podršku američkog Stejt departmenta.

  Kao jedan od ključnih među pet faktora u većini zemalja regiona pokazalo se, kako navode autori studije, javno mnjenje, pa tako panslovenstvo, jezička bliskost, preplitanje istorije i kulturne veze u velikoj meri utiču na ranjivost Srbije, Bugarske, Crne Gore i Slovačke.

  Na ranjivost u četiri od osam zemalja utiče i pravoslavna crkva, koja, kako se navodi, često nastupa kao promoter proruskih stavova.

  U analizi piše da političku scenu u Srbiji karakterišu dugogodišnja vladavina desničarske i populističke Srpske napredne stranke i odsustvo parlamentarne opozicije, „što ugrožava samu srž demokratije u zemlji“.

  Navodi se i da su „vladajuće stranke u Srbiji, uz podršku javnosti, usvojile pro-ruske stavove„, što „uz retke izuzetke, važi i za celu srpsku politiku“. „Teme poput kampanja dezinformacija Kremlja ili njegove agresivne spoljne politike se u načelu izbegavaju“, piše u studiji.

  U studiji se ocenjuje da se „anti-demokratske tendencije vlade ogledaju i u javnom mnjenju“.

  „Zbog geopolitičkih i istorijskih okolnosti srpska javnost je veoma prijemčiva za pro-ruske narative. To se ogleda i u izuzetno pozitivnom stavu prema Rusiji i Kini, velikim rezervama prema evro-atlantskoj zajednici i široko sklonosti teorijama zavere“, piše u analizi, uz ocenu da „iz srpske perspektive, Rusija uvek igra ulogu velikog slovenskog brata koji je uvek štitio Srbe“.

  Tako, kako se navodi, 59 odsto građana Srbije smatra Rusiju najvažnijim strateškim partnerom, a svega 52 odsto se zauzima za ulazak u EU. Istovremeno, u Srbiji još snažno odjekuje i sećanje na NATO bombardovanje, pa se 84 odsto stanovnika protivi ulasku u zapadnu alijansu.

  I mediji u službi interesa Kremlja

  Za javnu upravu Srbije u analizi se navodi da je plod „zarobljene države, sa gotovo nepostojećim mehanizmima kontrole i javnim preduzećima koja su stvorena da služe vlastodršcima“.

  U studiji se ocenjuje da je javni sektor prožet klijentelizmom, nepotizmom i endemskom korupcijom, da je izborni sistem ranjiv i na spoljne i na unutrašnje uticaje i da je u takvim okolnostima „otpornost na hibridne pretnje malignih stranih uticaja minimalna“.

  Informativnu sferu, kako se navodi, takođe karakterišu ozbiljni nedostaci, među kojima su i državna kontrola medijskog prostora i koncentracija medijskog vlasništva u rukama provladinih aktera.

  Pored dve ruske medijske kuće koje deluju u Srbiji, proruske stavove šire i tabloidi i televizije bliske vlasti, čije je „izveštavanje o Rusiji senzacionalističko i nekritički promoviše interese Kremlja“, a takvi su stavovi široko prisutni i na društvenim mrežama, piše u analizi.

  Zemlje koje su bile predmet analize „i nakon 30 godina od pada komunizma pate od problema nasleđa, sa kojima su povezane i nestabilne političke institucije, krhko javno mnjenje, kao i duboko ukorenjeni problemi korupcije, nepotizma, klijentelizma i drugi“, zaključuje se u studiji GLOBSEC.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE