Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posao, generacija X

  Generacija X nije finansijski spremna za penziju: Traže pomoć od poslodavaca

  Generacija X je zabrinuta zbog penzionisanja i želi da poslodavci pomognu jer su suočeni sa inflacijom, porodičnim obavezama i nestabilnošću tržišta rada. Polovina generacije X kaže da će im biti potrebno „čudo“ da se bezbrižno penzionišu, prema nedavnom izveštaju.

  Generacija X očekuje penziju, ali mnogi se ne osećaju finansijski spremno za ovu prekretnicu i traže pomoć od svojih poslodavaca.

  Prema nedavnoj anketi više od 8.500 pojedinaca u 23 zemlje, koju je objavio globalni menadžer imovine Natixis Investment Managers, mnogi pripadnici generacije X nestrpljivo žele da se penzionišu, delom zbog svojih obaveza oko izdržavanja dece i brige o starijim roditeljima. Skoro polovina kaže da će biti potrebno „čudo“ da se bezbrižno penzionišu, navodi se u izveštaju.

  Ali oni ne želi sami da se nosi sa ovim izazovima – 83 odsto ispitanika kaže da bi kompanije trebalo da budu odgovorne da pomognu zaposlenima da postignu sigurnost pri penzionisanju, piše Inc.

  Jedan od načina na koji žele da poslodavci pomognu je nuđenje penzija umesto planova definisanih doprinosa kao što je 401(k)s: 79 procenata ispitanih reklo je da bi im to pomoglo da ojačaju penzijsku sigurnost.

  Ali penzije su uglavnom nestale iz privatnog sektora. Prema podacima Biroa za statistiku rada za 2023. godinu, samo 15 odsto radnika u privatnoj industriji ima pristup planu sa definisanim beneficijama, poput penzije.

  Zaposleni, šef, penzija

  Zaposleni, penzija (Freepik)

  Loša situacija

  Čak i u okviru planova definisanih doprinosa, generacija X traži više od svojih poslodavaca. Tri četvrtine pripadnika želi da poslodavci obezbede pristup investicijama koje odražavaju njihove vrednosti, a 67 odsto želi da poslodavci pružaju usluge profesionalnog finansijskog savetovanja dok biraju investicije u svom planu, navodi se u izveštaju.

  Pored porodičnih obaveza, generacija X je zabrinuta zbog uticaja ekonomije na njihove izglede za penzionisanje. Skoro sedam od 10  pripadnika generacije X kaže da je nedavna inflacija ugrozila njihovu sposobnost da štede za penziju, a 75 odsto američke generacija X tvrdi da bi visok nivo javnog duga u zemlji mogao da dovede do smanjenja njihovih državnih penzija u budućnosti.

  Imajući u vidu ove zabrinutosti, mnogi pripadnici generacije X prilagođavaju svoja očekivanja za penziju, a 60 odsto njih ističe da prihvata da će možda morati da rade duže nego što su planirali. Ipak, skoro polovina je zabrinuta da neće moći da radi onoliko dugo koliko želi, bilo zbog nestabilnosti na tržištu rada ili zbog povećanja njihovih dužnosti.

  „Jedna stvar je jasna: ima mnogo toga na kocki za generaciju X. Biće potrebni kombinovani napori pojedinaca, savetnika, kreatora politike i poslodavaca da bi sigurna penzija postala stvarnost“, navodi se u izveštaju.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE