Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Provizije, novac

  Gastarbajteri darežljiviji nego prošle godine: Doznake veće za trećinu

  Doznake, odnosno novac koji šalju naši ljudi iz inostranstva i u ovoj godini ostaju stabilan prihod stanovništva, čak je i bolji nego pre godinu dana.

  Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), tokom prvih šest meseci 2022. priliv po osnovu doznaka iznosio je 2,166 milijardi evra, što je za 31,8 odsto više u odnosu na priliv od 1,643 milijardi, koliko je zabeleženo u prvoj polovini 2021. godine.

  Na osnovu podataka o geografskoj strukturi doznaka za prvo tromesečje 2022. godine, vidi se da je struktura ostala stabilna i da je najviše doznaka došlo iz Nemačke (26 odsto), Švajcarske (13), Austrije (10) i SAD (sedam).

  Narodna banka koristi metodologiju platnog bilansa Međunarodnog monetarnog fonda (BPM6), prema kojoj su doznake obuhvaćene kroz stavku koja se naziva lični transferi i koja obuhvata doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja, kao i pomoći i poklone iz inostranstva, upućene fizičkim licima rezidentima Srbije.

  NBS vodi Jedinstveni registar korisnika novčane doznake od 1. juna 2020. Ovaj registar sadrži podatke o klijentima koji su koristili platnu uslugu izvršavanja novčane doznake počev od dana stupanja na snagu odluke o bližim uslovima i načinu vođenja jedinstvenog registra korisnika novčane doznake, tačnije od 22. februara 2020.

  Na dan 17. avgusta 2022. godine, registrovana su 1.116.053 korisnika platne usluge izvršavanja novčane doznake koji su primili novčana sredstva i 470.713 korisnika platne usluge izvršavanja novčane doznake koji su slali novčana sredstva.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE