Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  državni fond

  Sankcije PROMAŠILE metu: Ruski milijarderi BOGATIJI za 20 mlrd. USD

  Zajednička vrednost imovine najbogatijih ruskih milijardera je od početka ruske invazije na Ukrajinu porasla dodatnih 20 milijardi dolara.

  Na listi 500 najbogatijih ljudi sveta, koju vodi Blumberg, trenutno se nalazi 26 ruskih državljana. Njihova ukupna imovina se 24. februara procenjivala na 313,6 milijardi dolara, a šest meseci kasnije ona iznosi 334 milijarde.

  Bloomberg Billionaires Index izračunava se dnevno, između ostalog, na osnovu vrednosti vlasničkih udela u kompanijama za one kotirane na berzama.

  Za globalna tržišta, a posebno za Evropu, rat u Ukrajini je doneo enorman rast cena energije, ali i hrane. Za Rusiju je značila oštre sankcije u trgovini, isključivanje Rusije iz dela međunarodnih tokova robe, a za njene građane dodatne poteškoće.

  Milijarderi, iako su u solidnoj meri zaštićeni od svakodnevnih poteškoća koje muče prosečne građane, takođe su osetili efekte rata. Transakcije u vlasničkim udelima su otežane, blokiran im je deo imovine, a nedavno je na Gibraltaru kroz aukciju prodata 70-metarska jahta ruskog tajkuna Dmitrija Pumpijanskog kao posledica blokade imovine.

  Podaci Blumberga pokazuju da se imovina ruskih milijardera ponašala otprilike u skladu s političkom situacijom. Početni šok invazije doneo je pad vrednosti, a u periodu uvođenja sankcija koje je usledilo one su još dodatno srozane.

  Ipak, s nastavkom rata i rastom cena energenata, polako je postalo izvesno da sankcije nisu donele željene efekte i njihovo bogatstvo se oporavljalo.

  Vrednost imovine ruskih milijardera s Blumbergove liste je tako svojevrstan minimum dotakla krajem prve trećine marta. Oko 9. marta ona se procenjivala na 279 milijardi dolara. Od tada uz oscilacije ovih dana ipak raste do 334 milijarde.

  Gledano pojedinačno, nešto više od polovine milijardera je ipak „siromašnije“ nego što su bili početkom rata. Ipak, 11 njih kojima je bogatstvo poraslo bilo je dovoljno da se u celoj grupi ostvari impresivan skok prema gore.

  Gas, nafta, nikl, đubrivo…

  Na samom vrhu nalaze se Vladimir Potanjin i Leonid Mihelson, prvi je na 35. mestu celokupne liste svetskih bogataša, a drugi je na 44. poziciji.

  Bogatstvo Potanjina se procenjuje na 32,3 milijarde dolara i za više od šest milijardi je imućniji nego što je bio krajem februara. Potanjin je predsednik kompanije Norilsk Nickel, najvećeg svetskog proizvođača visokokvalitetnog nikla, ali ima udele i u farmaceutskoj industriji i bankarstvu.

  Za otprilike šest i po milijardi dolara porasla je vrednost imovine Leonida Mihelsona, te se ovih dana procenjuje na 28,6 milijardi. Mihelson je glavni izvršni direktor i vlasnik četvrtine Novateka, najvećeg ruskog privatnog proizvođača prirodnog gasa. Novatek je zaslužan za oko deset odsto ruske proizvodnje prirodnog gasa.

  Timčenko (screenshot)

  Za po šest milijardi USD povećala su se i bogatstva Vagita Alekperova i Genadija Timčenka, pokazuju podaci Blumberga. Kao i Mihelson, Alekperov je vezan uz energetski sektor.

  On je bivši predsednik Lukoila, najvećeg ruskog privatnog proizvođača sirove nafte, a drži i vlasnički udeo u kompaniji. Alekperovljevo bogatstvo se ovih dana procenjuje na 19,4 milijarde dolara.

  Timčenko kontroliše Volga grupu koja ulaže u energetski, transportni i građevinski sektor, a jedna od većih investicija je u Novatek, kao i u železničku kompaniju Transoil. Među svetskim milijarderima, Timčenko ovih dana zauzima 86. poziciju s imovinom od 17,8 milijardi dolara.

  Još jedan ruski bogataš čija je imovina u poslednjih šest meseci prilično porasla je i Andrej Gurjev. Ovih dana mu se bogatstvo procenjuje na više od 11 milijardi dolara, a u proteklih šest meseci je poraslo za blizu pet milijardi.

  Gurjev, 160. na listi svetskih milijardera, to može zahvaliti svom vlasništvu u Phosagru, najvećem evropskom proizvođaču veštačkog đubriva.

  Još jedan od onih koji su u proteklih šest meseci postali znatno bogatiji je i Leonid Fedun čija je imovina porasla za dve milijarde dolara na oko sedam milijardi, i to zahvaljujući činjenici da Fedun drži vlasnički udeo u Lukoilu.

  Sličan rast bogatstva ima i jedina žena među najvećim ruskim milijarderima, Tatjana Bakalčuk. Njeno bogatstvo se procenjuje na 6,7 milijardi dolara, a proizlazi iz njene osnivačke pozicije u „ruskom Amazonu“ – kompaniji Wildberries.

  Među „gubitnicima“ i srpski zet

  Među ruskim milijarderima za koje podaci Blumberga pokazuju da su ovih dana „siromašniji“ nego početkom rata nalaze se Andrej Meljničenko i Viktor Vekselberg.

  Meljničenko (screenshot)

  Meljničenko, inače suprug bivše „Modelsice“ Aleksandre, trenutno se nalazi na 98. poziciji svetske liste s imovinom od oko 16 milijardi USD. Drži udele u proizvođaču gnojiva EuroChem i najvećem ruskom dobavljaču uglja Suek, a bogatstvo mu je u odnosu na početak rata manje za čak 2,6 milijardi dolara.

  Vekselberg je iskusio čak i veći pad, od 2,8 milijardi dolara, na 14,4 milijarde. Na 110. mestu svetske liste milijardera Vekselberg je predsednik investicione kompanije Renova koja drži udeo u United Rusalu, najvećem ruskom proizvođaču aluminijuma.

  Kretanje imovine ruskih milijardera od početka rata u Ukrajini tako je još jednom pokazalo da bogatstvo milijardera može oscilirati s obzirom na kretanja u svetskoj ekonomiji. Ipak, ono je najčešće dovoljno diversifikovano da milijarderi ne moraju previše brinuti.

  Izvor: CdM

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE