Fudbalski ekosistem u (NE)MILOSTI pandemije: Najveći gube milijarde

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fudbalski ekosistem u (NE)MILOSTI pandemije: Najveći gube milijarde

  Čak i ako glavne evropske fudbalske lige nastave i završe prvenstva, najbolji klubovi ipak će pretrpeti finansijsku štetu zbog pandemije koronavirusa, a ona bi mogla iznositi neverovatnih 3,9 milijardi evra, objavio je BBC.

  Ako se lige prekinu, kao što su to učinili u Francuskoj, Holandiji i Belgiji, gubitak bi porastao na više od 6,9 milijardi evra.

  Zabrinjavajuće svote objašnjavaju zašto se toliko govori o potrebi završetka svih takmičenja, uprkos svim logističkim poteškoćama u organizaciji.

  Nemačka Bundesliga je ovoga vikenda započela sa utakmicama, a primera radi, Borusija Dortmund će za svaku domaću utakmicu izgubiti oko tri miliona evra jer neće biti gledalaca.

  Poslovni analitičari procenjuju da će klubovi Premijer lige izgubiti oko 900 miliona evra ako će se utakmice igrati bez publike do kraja sezone 2020-21.

  Veći klubovi trpe najteže gubitke, pri čemu je Mančester Junajted izgubio oko 150, a Arsenal 130 miliona evra.

  “Potpuno ukidanje prihoda od utakmica najveća je bojazan u ovom trenutku jer su ti prihodi jednostavno isključeni”, rekao je Čarli Maršal, izvršni direktor Udruženja evropskih klubova.

  “To je finansijski poražavajuće za sve klubove, posebno one koji se oslanjaju na velik broj navijača”, dodao je Maršal.

  Deo stručnjaka smatra da će ova kriza pozitivno izjednačiti snage na terenu, međutim drugi smatraju kako finansijska sredstva koje generiše elita pokreću igru, kroz tržište transfera i vrednija takmičenja.

  “Najpopularniji klubovi u Evropi glavni su pokretači na tržištu transfera i na tržištu medijskih prava, što ima halo efekt na čitav fudbalski ekosistem. Ekonomski gledano, što duže traje kriza, klubovi će imati sve manji ukupni volumen prihoda. Zbog toga postoji puno neizvesnosti i straha u celoj fudbalskoj industriji i marketingu oko toga što će nam donijeti budućnost”, smatra Maršal.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE