Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sem Benkmen Frid Kripto kralj FTX

  FTX carstvo PROPALO: Kripto gigant podneo zahtev za bankrot

  Berza kriptovaluta FTX, na čijem je čelu Sem Bankman-Frid poznatiji kao „Kripto kralj“, podnela je zahtev za bankrot u SAD, tražeći sudsku zaštitu jer ne pronalazi način da vrati novac korisnicima. Frid se povlači sa mesta glavnog izvršnog direktora jer se suočava sa federalnim istragama o tome kako je upravljao finansijama kompanije.

  To je ogroman obrt za 30-godišnjaka, koji je bio na čelu druge najveće kripto berze na svetu. Za nešto više od nedelju dana, njegovo FTX carstvo je propalo i poljuljalo poverenje u ionako problematično tržište kriptovaluta.

  „Zaista mi je žao, opet, što smo završili ovde. Nadamo se da će stvari pronaći način da se oporave. Bio sam šokiran kada sam video da se stvari raspliću na način na koji su se desile“, napisao je na Tviteru Bankman-Frid.


  Pre sloma, Bankman-Frid je bio jedna od zvezda kripto scene, i pravila su se poređenja sa investicionim magnatom Vorenom Bafetom, koji je imao procenjenu neto vrednost na više od 15 milijardi dolara prošlog ponedeljka.

  Klijenti pokušali da povuku sredstva zbog straha

  Glasine da su FTX i druge firme u vlasništvu Bankmana-Frida na klimavim finansijskim nogama navele su masu kupaca da pokušaju da povuku sredstva iz FTX-a.

  Suočen sa novčanom krizom, Frid je pokušao da organizuje spasavanje, ali mu to nije uspelo. FTX je morao da se bori da prikupi milijarde dolara, a mnogi klijenti nisu mogli da pristupe svom novcu.

  Podnošenjem prijave za stečaj iz poglavlja 11, kompanija može da nastavi sa radom, uz restrukturiranje dugova pod nadzorom suda.

  Novac, dugovi

  Novac, dugovi (Pixabay)

  Koliko imovine ima FTX, a koliko poverilaca?

  FTX je rekao da je cilj bio da se „započne uredan proces pregleda i monetizacije imovine u korist svih globalnih zainteresovanih strana“.

  „FTX Grupa ima vrednu imovinu kojom može da se efikasno upravlja samo u organizovanom i zajedničkom procesu“, rekao je novi izvršni direktor Džon Džej Rej III, advokat koji je ranije radio u firmi rizičnog kapitala i ima iskustva sa visokoprofilnim slučajevima bankrota.

  U podnesku, FTX je procenio da ima između 10 milijardi i 50 milijardi dolara imovine i više od 100.000 poverilaca, prenosi BBC.

  Novac, bogatstvo

  Novac (Unsplash)

  Postupak uključuje FTX, kao i Alameda Research, trgovačku firmu koju je osnovao Bankman-Frid, i otprilike 130 filijala, navodi se u saopštenju koje je FTX podelio na Tviteru.

  To uključuje operacije FTX-a u SAD, za koje je Bankman-Frid rekao u četvrtak da nisu pogođene.

  Bankman-Frid je rekao da „ovo ne mora nužno da znači kraj za kompanije ili njihovu sposobnost da obezbede vrednost i sredstva prvenstveno svojim klijentima“.

  Za sada, Tomas Kulham, iz Kingstona, rekao je da nije mogao da povuče 2.000 funti koje je uložio u FTX – što je „veliki udarac“ jer su njegova sredstva u FTX-u bila „pristojan deo“ njegovog investicionog portfelja.

  „Verovatno je nestalo. Možda bih za nekoliko godina mogao da dobijem neku vrstu oporavka – oni imaju imovinu i trebalo bi da mogu da je likvidiraju“, rekao je 22-godišnjak.

  Pritisak na druge firme

  „Kripto kralj“ je imao visok status u kripto industriji i šire. Bio je glavni donator demokrata na poslednjim američkim izborima i krenuo je u reklamni napad u zemlji, angažujući poznate ličnosti kao što su Tom Brejdi i Žizel Bundšen da ubede javnost da je kriptovaluta vredna investicija.

  Ali kako je postao „veća figura“, postavljala su se pitanja o vezama između različitih delova njegovog poslovnog carstva i potencijalnih sukoba interesa između FTX-a i Alamede.

  Problemi u njegovim firmama naštetili su ostatku kripto tržišta, jer su valute poput bitkoina prošle nedelje pale za 20 odsto, i povećale pritisak na druge kompanije da dokažu da imaju finansijsku snagu da ostanu na površini.

  Kriza

  Kriza (Pixabay)

  Nekoliko kompanija u sektoru već je propalo ili se približilo kolapsu ranije ove godine, nakon oštrog pada vrednosti digitalne imovine. BlockFi, još jedna kripto firma povezana sa FTX-om, zaustavila je klijente u povlačenju u četvrtak zbog situacije.

  „Pad FTX-a nije dobar ni za koga u industriji. Ne gledajte na to kao na pobedu za nas. Poverenje korisnika je ozbiljno poljuljano“, napisao je Čangpeng Džao, izvršni direktor većeg rivala FTX-a, Binance, koji je rekao da bi mogao da kupi FTX.

  FTX je imao podršku velikih investicionih firmi

  Regulatori već dugo upozoravaju na rizike za kripto investitore i izražavaju zabrinutost zbog opasnosti od šireg finansijskog previranja, pošto tradicionalne finansijske kompanije proširuju svoja ulaganja na tržištu, uprkos maloj regulativi.

  FTX, koji je sada navodno pod istragom nekoliko finansijskih vlasti, uživao je podršku velikih investicionih firmi, uključujući Blackrock, Softbank i Ontario Teachers’ Pension Plan u Kanadi.

  Den Ives, analitičar u Wedbush Securities, rekao je da ne misli da će problemi FTX-a da izazovu šire probleme na berzi.

  Bankman-Frid je priznao da je pad „na njemu“, ali da će to da bude slaba uteha za 1,2 miliona FTX klijenata koji bi sada mogli da izgube svoju kripto ušteđevinu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshot YT, Unsplash, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE