Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Frizer i mesar mogu da zarade i do 150.000 dinara: Ovo su zanimanja za koja se traži RADNIK VIŠE

  U Srbiji se već nekoliko godina provlači tema nedostatka radnika u zanatskim i uslužnim poslovima, za koje plate idu i do nekoliko stotina hiljada dinara.

  Posmatrajući strukturu oglasa za posao, najviše raspisanih pozicija bilo je u oblastima: trgovina/prodaja, IT, mašinstvo, administracija i ugostiteljstvo.

  Kada govorimo o specifičnim radnim pozicijama najviše mogućnosti da se zaposle imali su prodavci, vozači, magacioneri, administrativni radnici i komercijalisti.

  Prema podacima sajta Poslovi Infostud, plate koje su bile nuđene za ove pozicije kretale su se od minimalca pa sve do par hiljada evra. Međutim, posmatrajući maksimalne zarade koje su oglašene, prodavcima je ponuđeno do 250.000 dinara, a komercijalistima čak do 350.000 dinara.

  Posao

  Posao (Freepik)

  Kod ove dve pozicije specifičan je iznos maksimalne zarade u zavisnosti od dodatnog procenta od prodaje koji se ostvari na osnovnu zaradu.  Sa druge strane, magacionerima je bilo ponuđeno maksimalno 150.000, administrativnim radnicima 180.000, a vozačima i do 250.000 dinara kada govorimo o vozačima u drumskom teretnom transportu.

  Deficit je i dalje najviše uočljiv među zanatskim zanimanjima, pa je poslodavcima bilo najteže da nađu radnike za pozicije poput frizera, mesara, metalostrugara, pekara, kuvara, kozmetičara i automehaničara.

  Ni ovde zarade nisu ništa manje, tako su mesari i metalostrugari imali mogućnost da zarade do 120.000 dinara mesečno, frizeri i kozmetičari do 150.000, pekari i automehaničari do 200.000 dinara, a za šefa kuhinje je ponuđena zarada u iznosu od čak 350.000 dinara.

  plate

  Posao, frizer, visoke plate (Unsplash)

  Manje oglasa za posao nego prošle godine

  Analiza oglasa za prvih šest meseci 2023. godine pokazuje blagi pad od 10 odsto u broju objavljenih pozicija spram istog perioda prethodne godine.

  Zaključno sa junom 2023. na sajtu Poslovi Infostud u ovoj godini objavljeno je 38.297 oglasa za posao, dok je u prvoj polovini 2022. godine taj broj iznosio 42.571.

  Sa druge strane, primetan je porast broja kandidata koji su bili u potrazi za zaposlenjem od 17 odsto, a najviše mogućnosti da dođu do posla  imali su u oblasti: trgovina/prodaja, IT, mašinstvo, administracija, ali i ugostiteljstvo.

  Povećan broj kandidata u potrazi za zaposlenjem

  Zbog povećanog broja kandidadta koji su bili u potrazi za novim poslom, Infostud je u ovom periodu sproveo istraživanje u kojem je učestvovalo 1.556 ispitanika, a sve sa ciljem da se utvrde razlozi povećanog broja konkurisanja i potrage za poslom.

  Posao (Freepik)

  Rezultati istraživanja pokazali su da je najveći broj kandidata spada u starosnu grupu između 35 i 45 godina (32%), potom slede oni između 25 i 34 godine (25%) i grupa između 46 i 55 godina starosti (23%), dok oni najmlađi na tržištu rada od 18 do 24 godine čine svega 11%.

  Što se tiče radnog statusa, 40% ispitanika je nazaposleno dok je trećina njih u stalnom radnom odnosu i uprkos tome je zainteresovana za bolje prilike na tržištu.

  Kada su u pitanju nezaposleni ispitanici, 42% njih je bez posla ostalo tako što su dali otkaz i u potrazi su za novom poslovnom prilikom, 16% je dobilo otkaz, a petina je izjavla da firma otpušta zbog tekuće ekonomske krize. Najveći procenat njih je bez posla ostalo u poslednja 3 meseca (44%), a svaki peti  u proteklih pola godine, dok je trećina njih bez posla duže od godinu dana.

   

  Izvor: BIZlife

  Foto: Unsplash/Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE