Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Samopouzdanje, 11 fraza

  Želite da zvučite i osećate se SAMOPOUZDANIJE? Izbacite ovih 11 fraza iz svog rečnika

  Svi mi imamo taj unutrašnji glas u našim glavama koji utiče na sve što radimo ili govorimo. Ako to dozvolimo, možemo da se osećamo demoralisano, omalovaženo ili manje sposobno. Krajnji rezultat je da ne postignemo ono što želimo, a nekoliko fraza koje nekad koristimo u svakodnevnom govoru tome doprinose.

  Nikada nije lako snaći se u izazovnim vremenima. Stručnjaci za reči i domaćini NPR-ovog nagrađivanog podkasta „Kažete to pogrešno“, pronašli su načine kako da preoblikujemo svoje misli i promenimo svoj stav.

  Evo 11 negativnih fraza koje treba da izbegavate ako želite da razmišljate pozitivnije i da se osećate samopouzdanije, tvrde naučnici, istraživači i psiholozi, piše CNBC.

  1. fraza: Moram to da uradim

  Umesto reči „moram“, kažite: „Ja to mogu da uradim.“

  Zamena te jedne male reči će promeniti vaš stav u velikoj meri. To vas tera da na nešto gledate kao na priliku, a ne kao obavezu. Čak i ako je zadatak neprijatan, može vas naučiti novim lekcijama i otvoriti nova vrata.

  2. Ne mogu to da uradim

  Ne priznajte poraz pre nego što počnete! Kada kažete sebi da možete da pokušete, ne samo da sebi dajete priliku da nešto postignete, već i ne postavljate preterano visoka očekivanja, što olakšava stvarno uspeh.

  Samopouzdanje, 11 fraza

  Samopouzdanje, 11 fraza (Unsplash)

  3. Trebalo bi to da uradim

  „Trebalo bi“ je kontrolna reč i vrši pritisak na nas. Odbacite „trebalo bi“ i postanite sami donosilac odluka tako što ćete izabrati da li nešto radite ili ne pod sopstvenim uslovima.

  4. Zašto mi se ovo dešava?

  Umesto toga zapitajte šta učite iz toga. Tada pretvarate nešto što vas muči ili uznemirava u nešto što vas može odvesti do boljih stvari. Ne žalite se. Jednostavno pronalazite dobro u onome što bi moglo biti teško.

  5. Nikad nisam trebao

  Trebalo bi da kažete: „Zato što sam to uradio, sada znam.“

  Kada preformulišete ovu misao, počinjete da razmišljate o dobrim stvarima koje su se desile jer ste uradili nešto za šta ste mislili da ne bi trebalo. Možda ste upoznali nekoga koga ne biste sreli ili ste otkrili nešto divno o sebi.

  Samopouzdanje, 11 fraza

  Samopouzdanje, 11 fraza za izbegavanje (Unsplash)

  6. Nisam uspeo

  Treba da kažete: „Ovaj pokušaj nije uspeo.“

  Dakle, možda nešto što ste pokušali da uradite nije ispalo onako kako ste očekivali. Niste dobili tog novog klijenta ili niste dobili promociju koju ste želeli. Ali ako sebi kažete da niste uspeli, kraj priče, nepravedni ste prema sebi. Zapamtite da će biti i drugih prilika.

  7 . Da sam samo uradio

  Ne treba ništa da kažete umesto toga. Svi smo imali svoje „da sam“ trenutke.

  „Da sam bar na tom sastanku progovorio o svojoj ideji,“ ili „da bar nisam tako odgovorio na to pitanje u intervjuu“.  Ali ovo je ćorsokak razmišljanja. Ne učiš iz prošlosti, samo jadikuješ i pravdaš se.

  8. Ovo je previše komplikovano

  Recite sebi umesto toga: „Trenutno ne razumem ovo.“

  Kada se suočite sa novim izazovom tako što odmah sebi kažete da nikada nećete razmišljati o tome, zvučite kao da je to nepromenljiva činjenica. To znači da suptilno govorite sebi da se ne možete promeniti ili rasti, što je, naravno, besmislica.

  Samopouzdanje, 11 fraza

  Samopouzdanje, 11 fraza (Pixabay)

  9. Nije fer

  Kažite: „Svejedno mogu da se nosim sa tim!“

  Naravno, život se ponekad čini nepravednim, ali to ne znači da morate stalno da ponavljate tu negativnu mantru sebi i osećate se potučeno. Suočite se sa tom uočenom nepravednošću i potražite rešenja koja će vas dovesti tamo gde želite da budete.

  10. To se nikada neće promeniti

  Razmišljate drugačije: „Mogu da promenim način na koji pristupam ovome.“

  Ovo je još jedan slučaj prelaska iz pasivnog u aktivan. Postavite sebe odgovornim za situaciju. Mislite da to ne može da se promeni? Onda promenite svoj pristup tome i razmišljanja o tome!

  11. Nikad ili uvek

  Izbegavajte ove reči. Ako se zateknete da govorite nešto poput: „Nikada neću dobiti unapređenje koje želim“ ili „uvek me previde“, vratite se korak unazad da stvari stavite u kontekst. Život nije crno-beo. Najuspešniji ljudi su u stanju da objektivno sagledaju stvari.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE