Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gas

  Francuz ljut na Amerikance: EU preskupo plaća američki gas

  Ne bi trebalo dozvoliti da Sjedinjene Države dominiraju na globalnom energetskom tržištu dok Evropska unija trpi posledice sukoba u Ukrajini, istakao je francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

  „Sukob u Ukrajini ne sme da se završi s američkom ekonomskom dominacijom i slabljenjem EU“, rekao je Le mer u francuskom parlamentu.

  Ministar je ocenio da je neprihvatljivo da Vašington „prodaje svoj tečni prirodni gas po četiri puta višoj ceni od one utvrđene za američke industrijalce“, dodajući da „ekonomsko slabljenje Evrope nije ni u čijem interesu“.

  „Moramo postići uravnoteženiji ekonomski odnos po pitanju energije između američkih partnera i evropskog kontinenta“, poručio je Le Mer.

  Pre sukoba u Ukrajini, Rusija je bila najveći snabdevač Unije gasom, s udelom od oko 45 odsto u ukupnom uvozu gasa tog bloka. Međutim, zbog sankcija uvedenih Moskvi posle napada na Ukrajinu, isporuke ruskog gasa u EU su znatno opale.

  Suočene s energetskom krizom, zemlje 27-članog bloka su požurile da popune svoja skladišta gasa – nivo rezervi u njihovim podzemnim skladištima je u ponedeljak bio blizu 91 odsto, prema podacima kompanije Gas Infrastrakčer Evropa.

  Skladišta su uglavnom napunjena tečnim prirodnim gasom (TPG) i trenutno su na najvišim sezonskim nivoima od 2016, pokazuju podaci koje je prikupio Blumberg.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE