Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  nove cene goriva, dizel

  Francuska mobiliše radnike rafinerija, usled nestašice goriva zbog štrajka

  Francuska vlada je započela mobilizaciju radnika skladišta motornog goriva u francuskom ogranku Eso Ekson-Mobila u pokušaju da obezbedi da benzinske stanice širom zemlje budu snabdevene gorivom tokom štrajka radnika, koji traje tri nedelje.

  Sindikati tu odluku vlade smatraju nezakonitom i vide je kao sredstvo da se primoraju radnici da se vrate na posao i smatraju je pretnjom njihovom pravu na štrajk.

  Premijerka Elizabet Born tražila je da skupština pokrene proceduru mobilizacije i očekuje se da će uskoro doneti sličnu odluku u vezi sa radnicima radnike „Total grupe“ ukoliko ne dođe do dogovora o platama.

  Francuski naftni radnici u štrajku glasali su za nastavak svoje industrijske akcije, što je dovelo do nestašica na benzinskim pumpama širom države. Štrajkom je zatvoreno šest od sedam francuskih rafinerija nafte.

  Sindikati kažu da bi u određivanju visine plate trebalo da se uzme u obzir ogroman profit koji u ovom trenutku ostvaruju naftne kompanije i traže povećanje plata od 10 do sedam odsto za pokrivanje inflacije i tri odsto za ono što oni nazivaju „podelom bogatstva“.

  Mobilizacija omogućava vlastima da narede radnicima benzinskih skladišta pogođenih štrajkom, da se vrate na posao. Slična mera izrečena je 2010. godine tokom štrajkova u francuskim rafinerijama. Oblasti Pariza i severne Francuske su štrajkom najteže pogođene.

  Born je sindikate i rukovodstva naftnih kompanija pozvala na hitan dijalog. „Nesporazumi oko plata ne opravdavaju blokadu zemlje“, poručila je premijerka Francuske.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE