Francuski naučnici: Našli smo molekul koji ubija virus

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Francuski naučnici: Našli smo molekul koji ubija virus

  Francuski naučnici iz Instituta Paster u Lilu tvrde da bi lek protiv korone mogao da bude dostupan već u januaru. Oni navode da su otkrili molekul koji veoma efikasno ubija virus.

  Radi se o leku koji već postoji, jeftin je i molekul koji sadrži ubija virus korona već u 30 puta manjoj koncentraciji nego onoj koja je u medikamentu, tvrde francuski naučnici, ali ne žele da otkriju o kom se leku i molekulu radi, piše Frans 24.

  Kako je naveo direktor Instituta Gzavije Nastif, taj molekul je otkriven tokom ispitivanja oko 2.000 molekula i kako oni utiču na virus korona.

  Budući da se radi o ispitivanju zasnovanom na već postojećim otkrićima, to bi znatno skratilo put do mogućeg tretmana.

  “Kontaktirali smo s proizvođačem leka da bismo im skrenuli pažnju na naše otkriće. Veoma su otvoreni za saradnju. Mislim da će uraditi sve što mogu da bi stavili na raspolaganje ovaj lek”, kaže Nastif.

  Prema nalazima Francuza, lek je efikasan i kod dece i odraslih, isproban je u laboratorijskim uslovima, a sada bi trebalo da počne kliničko testiranje. Kako je rekao naučni direktor Instituta Beona Depre, već su završena laboratorijska ispitivanja koja su pokazala da lek ima “značajnu snagu protiv virusa”.

  Naučnici tvrde da supstanca uspešno ubija virus, a kada se primi u kasnijim fazama infekcije, znatno smanjuje prenosivost na druge ljude i sprečava teška zapaljenja kod obolelih.

  Kako kaže Gzavije Nastif, radi se o leku koji je već dobro poznat, koristi se godinama, nema značajne propratne efekte i lako se podnosi.

  “Molekul u njemu blokira replikaciju virusa u ljudskim ćelijama, uključujući i ćelije pluća”, kaže Nastif.

  Međutim, naučnici ističu da će i pored ovog leka biti neophodna i vakcina, koja sprečava da do zaraze uopšte dođe.

  Posle obelodanjivanja ovog nalaza francuskih naučnika, javili su se i skeptici, koji su ukazali na slučaj hidroksihlorokina.

  Za taj antimalarijski lek takođe su se pojavile informacije kako je uspešan protiv kovida-19, a izneo ih je profesor Didije Rault iz Marseja. Međutim, drugi naučnici su kasnije osporili njegovu efikasnost i on je predmet velikih kontroverzi ne samo u naučnom svetu.

  Naučnici iz Lila, međutim, tvrde da se radi o potpuno drugom leku, te da “hidroksihlorokin nije bio pogodan za kompleksne slučajeve”.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE