Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fortenova grupa ostvarila neto dobit od 523 miliona kuna u 2021.

  Ukupni konsolidovani prihod koji je ostvarila Fortenova grupa iz kontinuiranog poslovanja za 2021. iznosio je 31,4 milijardi kuna, uz konsolidovanu prilagođenu EBITDA-u u iznosu od 1.955 miliona kuna i neto dobit od 523 miliona kuna, nakon dobitka od prodaje grupe zamrznute hrane.

  Grupa je godinu zaključila s 1.872 miliona kuna novčanih sredstava na računima.

  Ti rezultati su jednaki rastu konsolidovanog prihoda iz kontinuiranog poslovanja od 65 posto te rastu prilagođene konsolidovane EBITDA-e od 52 posto u odnosu na 2020. godinu.

  Šta je glavni pokretač uspešnosti?

  Glavni je pokretač uspešnosti konsolidovanih rezultata činjenica da je Poslovni sistem Mercator od 1. maja 2021. konsolidovan u rezultate Fortenova grupe.

  U poređenju s rezultatima na kraju 2020., 18 društava iz osnovnih delatnosti Grupe, isključujući segment zamrznute hrane koji je prodat te uključujući punu godinu društava Mercator grupe, na jednakoj je osnovi zabeležilo porast prihoda od 5 posto, povećanje EBITDA-e od 20 posto i povećanje EBIT-a od 64 posto.

  Ti su se pozitivni trendovi rasta nastavili 2022. te je 18 društava iz osnovnih delatnosti Grupe u prvom tromesečju 2022. na jednakoj osnovi ostvarilo 6 posto veći neto prihod od prodaje, 2 posto veću EBITDA-u i 6 posto veći EBIT u poređenju s prvim tromesečjem prošle godine.

  „Prošle i početkom ove godine ostvarili smo snažne rezultate, pri čemu su ključna postignuća refinansiranje, prenos i integracija Mercatora uz trenutno ostvarivanje planiranih sinergija, zaključenje prodaje segmenta zamrznute hrane i posledično smanjenje koeficijenta zaduženosti u trećem tromesečju 2021. te značajna operativna poboljšanja i dobra letnja sezona. Usled toga naša neto dobit u iznosu od 523 miliona kuna predstavlja poboljšanje za 1,8 milijardi kuna u odnosu na 2020., a novčana pozicija ostaje vrlo snažna te iznosi 1,9 milijardi kuna na kraju 2021. Prošla je godina za nas prva u proteklih pet godina, od početka postupka izvanredne uprave i osnivanja Fortenova grupe, u kojoj je Grupa ostvarila dobit, što za nas predstavlja značajnu prekretnicu.

  Izvanredni rezultati, nastavak rasta

  James Pearson, izvršni direktor za finansije Fortenova grupe, rekao je: „Nastavljamo da ostvarujemo planirano finansijsko osnaživanje i pojednostavljivanje strukture Grupe. Putem transakcija koje se odnose na Mercator, grupu zamrznute hrane te niz prodaja neosnovnih delatnosti i nekretnina 2021. smanjili smo dug za 4,4 milijarde kuna, što je rezultiralo koeficijentom zaduženosti od 4,3 puta na kraju godine. Radi se o značajnom smanjenju koeficijenta zaduženosti od 6,8 puta koji smo imali početkom godine, što pokazuje kakav smo veliki iskorak napravili.

  Rezultati isto tako svedoče o sposobnosti i velikoj otpornosti zaposlenih Grupe. Uprkos COVID-u, potresima, pritiscima u lancima snabdevanja, inflaciji itd. oni nastavljaju da postižu zadate ciljeve, bilo da je reč o poboljšanju usluga ka kupcu, unapređenju postojećih ponuda ili razvoju novih, što je sve dovelo do navedenih rezultata“,  rekao je Pearson.

   

   

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE