Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Forma Ideale: Novi paterni i teksture za novu energiju u domu (FOTO)

  Pri uređenju doma važno je postići dinamiku u enterijeru koja je potrebna svakom stilizovanom ambijentu, a koju čine sinergija boja, oblika, paterna i tekstura.

  U savremenom dizajnu enterijera reč „pattern“ je postala nezaobilazna, a kada govorimo o paternu mislimo zapravo na obrazac ponavljanja nekog grafičkog prikaza, šare ili oblika.

  Najčešće se primenjuje na zidnim oblogama, pločicama, tepisima, ali i ostalim predmetima u domu, poput prostirki, jastučića, zavesa, ali i raznim vrstama dekoracije. On utiče i na stil uređenja, definiše površine i dodaje vizuelni efekat prostoru, pa ga je važno uvek imati na umu.

  Igrajte se paternom i teksturama

  Kako veoma lako dolazi do mešanja pojmova patern i tekstura, važno je znati razliku između njih. Sa karakteristikama paterna smo vas već upoznali, dok se pojam tekstura odnosi na vrstu materijala, ali i na kvalitet površine, da li je glatka ili gruba, reljefna ili ravna, sjajna ili mat.

  Sa paternom i teksturama u enterijeru se možete igrati na više načina. Na teksturu veoma utiče svetlost – direktno svetlo će je istaknuti, dok će difuzno svetlo ublažiti njen efekat. Savet je da u ambijentu kome je potrebno više svetlosti koristite sjajne reflektujuće teksture, a tamnije i mat tamo gde je svetlost veoma izražena.

  Ukoliko želite da postignete efekat visine u prostoru, pokušajte sa paternom. Predlog dizajnera enterijera je da vaš izbor budu tapete ili draperi i zavese sa vertikalnim naglaskom na dizajnu, a kako biste vizuelno povećali dužinu prostora koristite horizontalne paterne. Najbolje je da koristite dezene velikih razmera na velikim površinama i manje šare na manjim zidovima.

   

  Police za dinamiku prostora

  Teksture na zidu možete kombinovati dodavanjem zidnih polica, poput zidne police VKS-80029M u kombinaciji metala i drveta, a koja je odlična za postavljanje knjiga, dekorativnih elemenata ili čak saksije sa cvećem. Kako biste izrazili dinamiku u prostoru, možete je kombinovati sa zidnom policom VKS – 80027M u obliku obrnutog trougla, tako da dobijete i više korisnog prostora, ali i vizuelni efekat koji doprinosi celokupnom ambijentu.

  Odličan dodatak ambijentu dnevnog boravka je i klub sto PICO u kombinaciji dekora artisan hrasta i crnog drveta, različitih završnih obrada, koji će svojim izgledom doprineti da vaš dom bude opremljen po najnovijim enterijerskim standardima. Vertikalna pregrada koju poseduje odlična je za odlaganje časopisa ili knjiga, tako da možete maksimalno da iskoristite prostor.

  Budite pažljivi pri odabiru paterna i kombinacija boja za zid, a veoma je važna i tekstura nameštaja. Svakako nije cilj da ispunite prostor velikim brojem različitih tekstura, već da to bude izbalansiran odabir koji će doneti novu energiju koja vam je potrebna, a ujedno i osvežiti ambijent.

  Ležaj BOJANA u zelenom štofu može biti sjajan akcentni komad dnevnog boravka, a uz njega se odlično slaže tabure BRIŽ. Jastuci različitih tekstura i sa smelim paternima mogu da budu lepa dekoracija na ležaju.

  Juta ili vuna za teksture u prostoru

  Materijali poput jute ili vune su odličan način za dodavanje teksture u prostor, što možete učiniti putem tepiha, a odličan dodatak prostoru su i pleteni taburei. Boju navedenih elemenata svakako uklopite sa ostatkom prostorije.
  U ambijent će se svojim savremenim dizajnom odlično uklopiti ležaj MARBO, a dobrim odabirom mekih jastučića i različitih tekstura stvorićete efekat dodatne udobnosti.

  Meke tkanine, poput somota ili pamuka na sofama ili prostirke od veštačkog krzna preko tvrdih podova, biće praktični dodaci, ali i odlična dekoracija za svaki ambijent.

  Dizajneri enterijera Forma Ideale ističu da svakako budete oprezni pri upotrebi paterna i tekstura, jer njihovo kombinovanje je ipak posebna oblast kojoj su enterijeristi posvećeni, te od njih uvek možete dobiti dobar savet. Posebno je važno obratiti pažnju na njihovu zastupljenost u enterijeru, jer su manje površine sa paternom ili sitniji elementi drugačije teksture generalno bolji izbor, kako ne bismo otišli u krajnost u kojoj je previše ove vrste slojevitosti u ambijentu.

  Nadamo se da ste nakon ovih saveta dobili inspiraciju da se oprobate sa kombinacijama paterna i tekstura u vašem domu. Najvažnije je uspostaviti pravi balans i onda će to sigurno biti pravi odabir za novu energiju u vašem prostoru.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Forma Ideale

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE