Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Elvis Prisli, Forbsova lista

  Forbsova lista najplaćenijih umrlih slavnih ličnosti 2022.

  Forbsova lista najplaćenijih preminulih slavnih ličnosti za 2022. sadrži 13 umetnika, sportista i zabavljača koji su zaradili rekordnih 1,6 milijardi dolara, što je povećanje od 72 odsto u odnosu na prošlu godinu.

  Zarada preminulih prati se od 2001. godine i, po prvi put ikada, svako pojedinačno među pet najplaćenijih je zaradio više od 100 miliona dolara.

  Na vrhu je J.R.R. Tolkin, davno preminuli autor „Gospodara prstenova“ i „Hobita“. Pisac, koji je umro od upale pluća 1973. godine, zaradio je 500 miliona dolara od prodaje kompanije „Middle-Earth Enterprises“, koja se bavi pravima intelektualne svojine na filmove, video-igrice i robu, švedskoj kompaniji za igre na sreću Embracer u avgustu.

  Sledi košarkaška legenda Kobi Brajant sa 400 miliona dolara od prodaje svoje kompanije za sportska pića BodyArmor kompaniji Coca-Cola. To je najveća akvizicija u istoriji kompanije za bezalkoholna pića.

  Kobi Brajant, Forbsova lista (Beta/AP)

  Kobi Brajant, Forbsova lista (Beta/AP)

  Elvis Prisli je napustio ovaj svet, ali kralj rokenrola je i dalje ekonomska sila. Četrdeset pet godina nakon njegove smrti, Elvisovo imanje je donelo prihod od 110 miliona dolara. Veliki udeo je napravljen od prodaje njegove vile Graceland u Memfisu – samo 5 miliona dolara od toga je došlo od prava za Elvisa, biografski film koji je režirao Baz Luhrman.

  Investitori vide muziku kao pouzdan izvor prihoda

  Skoro 700 miliona dolara od 1,6 milijardi dolara ukupne zarade došlo je od devet muzičara na listi, uključujući Dejvida Bouvija (250 miliona dolara), Majkla Džeksona (75 miliona dolara) i tekstopisca „Hallelujah“ Lenarda Koena (55 miliona dolara). Deo te zarade je bio od jednokratne prodaje, prenosi Forbes.

  Novac, Forbsova lista

  Novac, Forbsova lista (Unsplash)

  Na primer, prodat je autorski honorar za izdavanje i snimanje bubnjara Tota Džefa Porkaroa za 25 miliona dolara u novembru 2021. Drugi, poput Bitlsa, Džona Lenona i Džordža Harisona, ostaju glavni na listi zbog svojih godišnjih stalnih tokova honorara.

  „U ranim danima rokenrola, kompanije su posedovale sve i borile su se sa predstavnicima umetnika da preuzmu kontrolu nad njihovim IP-om. Sada se to vratilo u drugom pravcu kako umetnici postaju stariji, planiraju imovinu, poreze i prodaju svoj IP nazad kompanijama“, kazao je advokat za zabavu Džon Branka, koji upravlja imovinom Majkla Džeksona.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshot YT, Beta/AP, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE