Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fiskalni savet: Zamrznuti plate u EPS-u, inače struja skuplja za više od 20%

  Zarade u Elektroprivredi Srbije (EPS) bi trebalo da budu zamrznute u ovoj i sledećoj godini, jer bi njihovo povećanje za deset odsto značilo da poskupljenje struje od 10 do 20 odsto za domaćinstva i privredu ne bi bilo dovoljno da pokrije sadašnje gubitke, pa bi struja trebalo da poskupi više od 20 odsto, ocenio je Fiskalni savet.

  U najnovijoj analizi problema energetike, koju prenosi Politika, Savet konstatuje da bi povećanjem ionako velikih plata u EPS, žrtva građana i privrede bila ne samo neopravdana, nego i uzaludna.

  Kontrola plata i broja zaposlenih je glavna rashodna mera za ozdravljenje EPS, navodi Fiskalni savet i napominje da su troškovi za zarade ubedljivo najveći trošak preduzeća.

  “Potrebno je jasno identifikovati višak zaposlenih i krenuti u proces njihovog ciljanog otpuštanja, a ne dobrovoljnog odlaska uz velikodušne otpremnine kao ranije”, smatra Fiskalni savet.

  Prema procenama Saveta, EPS ima najmanje deset odsto viška zaposlenih, a taj procenat je verovatno i veći.

  Kako je objašnjeno, državne firme u elektroenergetskom sektoru, EPS, Elektrodistribucija Srbije i Elektromreže Srbije zapošljavaju 3.500 radnika, ali dodatno izdržavaju još njih 13.500.

  Prosečna zarada u EPS je i dalje predimenzionirana, prvenstveno usled prevelikih plata zaposlenih sa nižim kvalifikacijama. U 2020. godini je, prema zvaničnim podacima tog javnog preduzeća, iznosila 103.130 dinara.

  Izvor: BIZLife/N1/FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE