Firma A1 mobile tuži Nemačku

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Firma A1 mobile tuži Nemačku

  Nemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrint (Alexander Dobrindt) našao se na udaru kritika nakon što je više medija tokom vikenda pisalo da je godinama znao za finansijske poteškoće firme A1 mobile, koja je zakupila deo autoputa između Hamburga i Bremena, a sad joj preti stečaj, zbog čega je sredinom nedelje podnela tužbu protiv države.

  A1 Mobile je u sklopu javno-privatnog partnerstva proširila deonicu autoputa A1 između Bremena i Hamburga i održava taj put, a zauzvrat je decenijama trebala da naplaćuje putarine za teretna vozila.

  Ali, zbog finansijske krize krajem prošle nedelje prihodi su bili mnogo manji od očekivanih. Od toga se A1 mobile do danas nije oporavio pa se nalazi na rubu stečaja, zbog čega je podneo tužbu protiv SR Nemačke, prenose agencije.

  Po tvrdnjama konzorcijuma A1 Mobile, kako prenose nemački mediji, dosad je u tri pokušaja medijacije odlučeno da je država odgovorna za teško finansijsko stanje A1 jer je nakon finansijske krize trebala da promeni ugovore, kako bi gubici bili pravednije raspoređeni između države, tj. ministarstva saobraćaja i privatnog konzorcijuma. Ministarstvo saobraćaja, međutim, odbilo je naknadu štete tvrdeći da se radi o “preduzetničkom riziku”.

  Prema pisanju dnevnika Zidojče cajtung (Süddeutsche Zeitung), država bi mogla biti naterana na isplatu odštete u visini od 787 miliona evra, što je preko sto miliona više od dosad predviđenog.

  Izvor: Agencije

  Foto: FreeImages

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE