Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Finska „spušta rampu“ za Ruse sa turističkim vizama

  Finska je objavila da će „znatno“ ograničiti ulaz ruskih državljana na svoju teritoriju, i od sada će odbijati pristup osobama koje imaju turističke vize neke evropske zemlje iz Šengen zone.

  Finska, koja beleži porast ulazaka Rusa preko svoje kopnene granice od kada je Moskva objavila delimičnu mobilizaciju rezervista za rat u Ukrajini, tako se de fakto pridružila odluci ostale četiri zemlje Evropske unije koje se graniče s Rusijom.

  Poljska i tri baltičke zemlje (Letonija, Litvanija i Estonija), od početka septembra ne dozvoljavaju ulazak Rusa iako imaju šengensku vizu.

  Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto rekao je novinarima da bi posle odluke vlade ta mera mogla vrlo brzo da stupi na snagu.

  „Oni koji prelaze granicu iz turističkih razloga neće moći da uđu. Potrebno je da imaju neki drugi razlog“, rekao je on.

  Odluka se odnosi na vize koje je izdala Finska kao i sve druge zemlje Šengen zone, rekao je šef finske diplomatije.

  Finska koja ima granicu od oko 1.300 kilometara sa Rusijom već je odlučila drastično da smanji broj turističkih viza koje izdaje Rusima, ali je Helsinki do sada dozvoljavao osobama sa važećim šengenskim turističkim vizama da uđu.

  Za razliku od ostale četiri zemlje koje se graniče sa Rusijom koje su opravdale restrikcije bezbednosnim razlozima, Finska je navela da se uvodi restrikcija da bi se sprečila osnova za ozbiljno narušavanje međunarodnog položaja Finske, odnosno diplomatskih odnosa zemlje.

  Od odluke ruskog predsednika Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji, broj dolazaka Rusa u Finsku se udvostručio mada je ostao na ograničenom nivou, prema finskoj graničnoj straži. U četvrtak je granicu prešlo oko 6.000 Rusa, u odnosu na oko 3.000 početkom nedelje.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE