Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Finska, premijerka

  Finska odustala od izgradnje nuklearke s Rusijom vredne 7,5 milijardi evra

  Finski konzorcijum Fennovoima u ponedeljak je objavio da je poništio ugovor s ruskom državnom kompanijom Rosatom o izgradnji nuklearne elektrane u Finskoj, navevši kašnjenja i povećani rizik zbog rata u Ukrajini.

  Nakon nekoliko meseci neizvesnosti, ovom objavom konačno je poznata sudbina planirane elektrane na finskom rtu Hanhikivi, projekta koji je od početka imao političku dimenziju.

  Fennovoima je objavila kako je poništila ugovor zbog „značajnog kašnjenja i neuspeha u provedbi projekta“ za koje je odgovoran RAOS Project, finski ogranak Rosatoma.

  Zastava, Finska (Pixabay)

  Elektranu Hanhikivi naručila je Fennovoima, konzorcijum sačinjen od finskih deoničara, uključujući kompanije Outokumpu, Fortum i SSAB. Finske kompanije imale su dve trećine vlasništva, a ostatak je pripadao RAOS-u.

  Sudbina nuklearke bila je nejasna od početka ruskog napada na Ukrajinu 24. februara, a poslednja građevinska dozvola trebala je da bude izdata do kraja ove godine.

  Finska zima (Pixabay)

  Finski ministar privrede Mika Lintila je od početka ruske invazije ponavljao da je „apsolutno nemoguće“ da vlada sad izda poslednju dozvolu, piše HINA-a.

  Uprava Fennovoime objavila je da je prerano razmatrati buduće korake te hoće li tražiti nove partnere za projekat. Njegova cena procenjena je na 7,5 milijardi evra, a konzorcijum je već potrošio između 600 i 700 milijona evra.

  Izvor: HINA

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE