Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Filmski centar i crkva će ZAJEDNO čuvati kulturu i tradiciju

  Filmski centar Srbije i Srpska pravoslavna crkva potpisali su protokol o saradnji, objavljeno je na sajtu filmskog centra.

  Cilj protokola je, kako se navodi, zajednička podrška i promocija kulturnih vrednosti, duhovnosti i tradicije sadržanih u kinematografskim delima koja su podržana od strane Filmskog centra Srbije, očuvanje kulturnog nasleđa, savremenog kulturnog stvaralaštva i očuvanje pravoslavne duhovne baštine.

  Ovim protokolom se projektima podržanim od strane Filmskog centra Srbije olakšava pristup i korišćenje materijalnih, kulturnih i duhovnih dobara kojima raspolaže Srpska pravoslavna crkva, a koji su neophodni za njihovu realizaciju.

  Filmski centar Srbije će razmatrati zahteve za korišćenje dobara SPC i potom ih prosleđivati Patrijaršijskoj upravnoj kancelariji crkve.

  Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije rekao je da taj sporazum smatra jako bitnim, kao i pozitivan stav Srpske pravoslavne crkve prema domaćim ostvarenjima.

  „Filmski centar Srbije prepoznaje potrebe domaće kinematografije, a i želju Srpske pravoslavne crkve da na najbolji način pomogne u stvaranju filmova koji ostaju kao trajna kulturna i umetnička dobra narednim generacijama“, istakao je on.

  Prema njegovim rečima, ovakav protokol se po prvi put realizuje u našoj kinematografiji.

  „Verujemo da će on značiti domaćoj filmskog sceni, da lakše pristupi realizaciji filmova koji imaju ovakve potrebe. To je još jedna u nizu aktivnosti kojom Filmski centar olakšava put u stvaranju dobrih filmova“, zaključio je Matić.

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE