Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I Fič i S&P zadržali rejting Srbije

  Agencije Standard end Purs i Fič rejtings adržala je ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou „BB-„, uz pozitivne izglede za njegovo unapređenje, prenelo je Ministarstvo finansija Srbije.

  Agencija za finansijske usluge Standard end Purs (Standard and Poor’s) procenjuje da će bruto domaći proizvod (BDP) nastaviti da raste do 2019, navodi se u saopštenju Ministarstva.

  Ministarstvo prenosi stav Agencije da će rast BDP „biti zasnovan pre svega na prilivu stranih direktnih investicija i većoj privatnoj potrošnji koja će biti podstaknuta rastom zaposlenosti, zarada i stabilnom prilivu doznaka“.

  Potvrda ocene kreditnog rejtinga Srbije odraz je procene da će Vlada nastaviti sprovođenje fiskalnih i strukturnih reformi, a da će unapredenje kreditnog rejtinga Srbije biti moguće ukoliko se nastavi uspešna primena fiskalne konsolidacije, navelo je Ministarstvo finansija.

  Agencija smatra da uspešno završene revizije aranžmana Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom doprinose očuvanju poverenja investitora u Srbiju. Takođe, uočava se i pozitivan trend u spoljnoj trgovini.

  Pored smanjenja deficita tekućeg računa, agencija očekuje poboljšanje i u strukturi spoljnog duga i da će neto priliv direktnih stranih investicija u potpunosti pokriti deficit tekućeg računa platnog bilansa.

  Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Fič rejtings (Fitch Ratings) „procenila je da je Vlada Srbije nastavila sprovođenje programa fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi što je doprinelo da deficit u 2016. godini bude na nivou od 1,3 odsto (BDP)“.

  Agencija, prenosi Ministarstvo, „ističe da je odnos javnog duga i BDP pao po prvi put od 2008. godine, i da je udeo u javnoj potrošnji koji se odnosi na zarade pao ispod 10 odsto BDP, dok su javna ulaganja porasla na 3,3 odsto BDP“.

  Osnovni pokretači pozitivnog trenda su mogućnost daljeg rasta privrede Srbije u srednjem roku, fiskalna konsolidacija koja će dovesti do smanjenja odnosa javnog duga i BDP i kontinuirano smanjenje neto spoljne zaduženosti, piše u saopštenju.

  Fič rejtings očekuje da će Vlada Srbije nastaviti sprovođenje fiskalnih reformi. Ta rejting agencija procenjuje da će fiskalni deficit ove godine biti 1,3 odsto BDP, a da će deficit tekućeg računa (procenjen na oko 4-5 odsto 2017. godine) u potpunosti biti pokriven neto stranim investicijama.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE