Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fič povećao rejting Srbije

  Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Fič rejtings povećala je rejting Srbije na nivo „BB“ sa nivoa „BB-„, uz stabilne izglede za njegovo unapređenje.

  Povećanje ocene kreditnog rejtinga odraz je unapređenja javnih finansija, koje podržava i fiskalni rezultat, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

  Fič očekuje da će Vlada Srbije nastaviti sa sprovođenjem programa fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi i u periodu od 2018. do 2019. godine.

  Agencija ističe da je odnos javnog duga i bruto domaćeg proizvoda poboljšan i stabilan.

  Nakon značajnog pada u 2017. na 63,6 odsto BDP, Fič očekuje dalji pad na 62,1 odsto BDP u 2018. godini i na 60,6 odsto BDP u 2019.

  Kako se napominje u saopštenju, osnovni pokretači pozitivnog trenda su fiskalna konsolidacija koja će dovesti do daljeg smanjenja odnosa javnog duga i BDP, kontinuirano smanjenje neto spoljne zaduženosti i stabilan priliv stranih direktnih investicija.

  Agencija takođe smatra da će otvaranje novih poglavlja u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji i uspešan završetak aranžmana iz predostrožnosti, kao i dalja saradnja sa Međunarodnim monetarnim fondom biti važni činioci za dalje unapređenje kreditnog rejtinga Srbije.

  Fič smatra da će deficit tekućeg računa (procenjen na prosečnih 4,3 odsto BDP u periodu od 2017 do 2019. godine) u potpunosti biti pokriven neto stranim investicijama.

  Izvor: RTS

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE