Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fejsbuk blokirao MILIJARDE lažnih naloga i objava, među njima i jedan SRPSKI naprednjak

  Kompanija Fejsbuk ove godine je zatvorila čak 5,4 milijarde lažnih naloga na svojoj glavnoj platformi, ali milioni su verovatno ostali.

  To je značajan skok imajući u vidu 3,3 milijarde uklonjenih lažnih naloga prošle godine.

  Broj lažnih naloga na ovoj društvenoj mreži je i dalje vrlo veliki, uprkos napretku tehnologije koji su omogućili stručnjacima iz Fejsbuka da ih prestretnu i ugase, još dok su u fazi kreiranja.

  Smatra se da će izazov po tom pitanju za društvene mreže biti još veći sa nastupajućim izborima u SAD i najavljenim popisom stanoviništva 2020. godine.

  Stručnjaci se za te izazove spremaju, pošto su ih analitičari podsetili na 2016. godinu i uticaj društvenih mreža na tok izbornih radnji.

  Izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg rekao je novinarima da se pitanje lažnih naloga u kompaniji ozbiljno tretira i pozvao sve platforme da problemu ozbiljno pristupe.

  „Budući da je broj lažnih naloga kod nas visok, to samo znači da radimo više na identifikaciji ovog sadržaja, zato je veći“, rekao je u Zakerberg.

  Broj lažnih naloga koje je kompanija detektovala dostigao je vrhunac početkom godine, kada je iz Fejsbuka saopšteno da je u periodu od januara do marta zatvoreno više od dve milijarde naloga.

  Između aprila i septembra, Fejsbuk je ukinuo oko tri miliona sadržaja koji su prekršili politiku kompanje protiv prodaje droga. Kompanija je isto postupila i prema 95.000 sadržaja na Instagramu, koji su bili povezani sa prodajom oružja.

  Kada je reč o podacima na Instagramu, kompanija se najviše bori protiv sadržaja koji se odnose na zloupotrebu dece, samoubistvo i samopovređivanje, terorizam.

  Ranije ove godine, Fejsbuk je počeo da koristi algoritam koji automatski uklanja sadržaj koji ima veze sa govorom mržnje i koji je u suprotnosti sa politikom kompanije.

  Inače, Fejsbuk se sve češće susreće sa kritikama manjinskih aktivista i grupa za građanska prava „zbog širenja govora mržnje“.

  I naprednjak „žrtva“ Fejsbukovog algoritma

  Poslaniku Srpske napredne stranke Vladimiru Đukanoviću Fejsbuk je suspendovao naloge samo zato što je objavio fotografiju pretnje koja mu je upućena.

  Đukanović je ovo rekao u video zapisu na svom Instagram profilu.

  Vladimir Đukanović (foto: screenshot)

  „Neko je meni pretio i ja sam samo pokazao šta se zbiva. Međutim, Fejsbuk je ocenio da time ja kršim smernice i, neverevotano, meni suspendovao nalog. Onda sam ja odlučio da potpuno uklonim Fejsbuk profil. Preko fejsbuka biše ne možemo da se družimo. Sve svoje aktvnosti ću preneti ovde na Instagram“, rekao je poslanik SNS.

  Izvor: RTS, Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE