Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  danska

  Farmeri u Danskoj će od sada morati da plaćaju porez na GASOVE SVOJIH KRAVA

  Danska će od 2030. oporezovati stočare za gasove staklene bašte koje emituju njihove krave, ovce i svinje, i to je prva zemlja koja je to učinila jer cilja na glavni izvor emisije metana, jednog od najjačih gasova koji doprinose globalnom zagrevanju.

  Cilj je da se danske emisije gasova staklene bašte smanje za 70 odsto u odnosu na nivoe iz 1990. godine do 2030. godine, rekao je ministar za poreze Jepe Bruus.

  Od 2030. godine, danski stočari će biti oporezivani sa 300 kruna (43 dolara) po toni ekvivalenta ugljen-dioksida. Porez će se povećati na 750 kruna (108 dolara) do 2035. Međutim, zbog odbitka poreza na prihod od 60%, stvarna cena po toni počeće od 120 kruna (17,3 dolara) i porašće na 300 kruna do 2035.

  Iako ugljen-dioksid obično dobija više pažnje zbog svoje uloge u klimatskim promenama, metan zadržava oko 87 puta više toplote u vremenskom periodu od 20 godina, prema Nacionalnoj administraciji za okeane i atmosferu SAD.

  Danska

  Krave (Unsplash)

  Nivoi metana, koji se emituju iz izvora uključujući deponije, sisteme za naftu i prirodni gas i stoku , porasli su drastično brzo od 2020. godine.

  „Napravićemo veliki korak bliže da postanemo klimatski neutralni 2045. godine“, rekao je Bruus, dodajući da će Danska „biti prva zemlja na svetu koja će uvesti pravi porez na CO2 za poljoprivredu“ i nada se da će i druge zemlje slediti taj primer.

  Na Novom Zelandu zakon kritikovan od strane farmera

  Novi Zeland je usvojio sličan zakon koji treba da stupi na snagu 2025. Međutim, zakon je u sredu uklonjen iz statuta nakon žestokih kritika farmera i promene vlade na izborima 2023. Novi Zeland je rekao da će isključiti poljoprivredu iz svoje šeme o emisijama u korist istraživanja drugih načina za smanjenje metana.

  Skoro sav metan koji dolazi od uzgoja stoke, nekih 90 odsto, dolazi od načina na koji životinje vare, kroz fermentaciju, a to se oslobađa kao podrigivanje. Krave čine većinu u ovom procesu. Preostalih 10 odsto metana dolazi iz bazena za stajsko đubrivo.

  U Danskoj je sporazum postignut kasno u ponedeljak između vlade desnog centra i predstavnika poljoprivrednika, industrije i sindikata, između ostalih, i predstavljen je u utorak.

  Potez Danske dolazi nakon višemesečnih protesta farmera širom Evrope protiv mera za ublažavanje klimatskih promena i propisa za koje kažu da ih dovode do bankrota.

  Okland, Novi Zeland (Freepik)

  Dansko društvo za očuvanje prirode, najveća organizacija za zaštitu prirode i zaštitu životne sredine u toj zemlji, opisala je sporazum o porezu kao „istorijski kompromis“.

  „Uspeli smo da postignemo kompromis o porezu na CO2, koji postavlja temelje za restrukturiranu prehrambenu industriju“, rekla je šefica Društva, Maria Reumert Gjerding nakon razgovora u kojima su učestvovali.

  Prema statističkim podacima Danske, u toj skandinavskoj zemlji je 30. juna 2022. bilo 1.484.377 krava, što je blagi pad u odnosu na prethodnu godinu.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik/Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE