Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fajzerova vakcina POVEĆALA efikasnost na 95 odsto

  Kompanije Fajzer (Pfizer) i Biontek (BioNTech) su saopštile da je analiza treće faze testiranja vakcine protiv koronavirusa pokazala da je 95 odsto efikasna u prevenciji infekcije, uključujući i starije ljude, te da nema ozbiljnih rizika po zdravlje.

  Kompanija je navela da će narednih dana od američke Uprave za hranu i lekove (FDA) zatražiti odobrenje za upotrebu u hitnim slučajevima, prenosi CNN. Fajzer je naveo da će uputiti zahtev za odobrenje i drugim regulatornim telima u svetu.

  Fajzer već planira da počne isporuku miliona doza vakcine najosetljivijim segmentima stanovništva čim vlada da odobrenje, moguće pre kraja 2020. godine, navela je kompanija.

  U saopštenju se navodi da su, među 170 volontera koji su dobili kovid-19 u kliničkoj probi, 162 primila placebo, a samo osam inficiranih je dobilo pravu vakcinu.

  Efikasnost vakcine je nepromenljiva u odnosu na starost, rasu i etničko poreklo, a primećena efikasnost kod starijih od 65 godina je 94 odsto, naveli su Fajzer i Biontek.

  Još se ne zna koji nivo imuniteta se dobija posle vakcinisanja, ni koliko on traje. Dobrovoljci u testiranju će se pratiti dve godine da bi se dobio odgovor na ta pitanja.

  Prema prvim rezultatima istraživanja vakcina je bila efikasna 90 odsto, a Fajzerovo ažuriranje podataka o efikasnosti usledilo je pošto je druga američka kompanija Moderna objavila ove nedelje da je njena vakcina efikasna 94,5 odsto po preliminarnoj analizi podataka.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE