Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  AI, fabrike veštačke inteligencije

  Proizvođač iPhone-a i Nvidia grade „fabrike veštačke inteligencije“

  Najvrednija svetska kompanija za čipove Nvidia i proizvođač iPhone-a Foxconn udružuju snage u izgradnji takozvanih „fabrika veštačke inteligencije“.

  Kompanije tvrde da je reč o novom tipu data centra koji koristi Nvidia čipove za ,,širok spektar primena“ – u obuci autonomnih vozila, robotskih platformi i velikih modela jezika.

  Do udruživanja snage je došlo u trenutku kada su Sjedinjene Američke Države najavile planove za smanjenje izvoza naprednih čipova Kini, što predstavlja udarac za kompaniju Nvidia.

  Najnovija ograničenja izvoza, koje je Vašington najavio ove nedelje, blokiraće prodaju dva vrhunska čipa za veštačku inteligenciju koje je Nvidia kreirala za kinesko tržište – A800 i H800, navodi kompanija.

  Izvršni direktor Nvidije, rođen na Tajvanu, Jensen Huang i predsednik Foxconna Jang Liu našli su se na bini na Foxconn-ovoj godišnjoj izložbi tehnologije u Tajpeju u sredu.

  Fabrike veštačke inteligencije

  „Pojavila se nova vrsta proizvodnje – proizvodnja inteligencije. Data centri koji je proizvode su fabrike veštačke inteligencije“, rekao je Huang, prenosi Rojters.

  Prema njegovim rečima, Foxconn ima stručnost i obim da izgradi ove fabrike na globalnom nivou.

  Liu je takođe rekao da Foxconn pokušava da se „pretvori iz kompanije za proizvodnju usluga u kompaniju za platformska rešenja“, navodeći pametne gradove i pametnu proizvodnju kao druge primene za fabrike veštačke inteligencije.

  Zahvaljujući korišćenju naprednih čipova kompanije za primenu u veštačkoj inteligenciji, berzanska vrednost Nvidije je skočila na više od bilion dolara pošto su njene akcije ove godine više nego utrostručene.

  Time je postala peta američka kompanija koja se pridružila takozvanom ,,klubu od bilion dolara“, zajedno sa gigantima Apple, Microsoft, Alphabet i Amazon.

  Više o poslovanju Foxconna i partnerstvu sa Nvidijom saznajte na našem portalu Web Mind.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Web Mind

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE