Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evropski sud poništio odluku EK o državnoj pomoći Lufthanzi

  Evropski opšti sud poništio je odluku Evropske komisije kojom je odobreno šest milijardi evra nemačke državne pomoći Lufthanzi tokom pandemije koronavirusa.

  Odluka EK sadrži „nekoliko grešaka“, utvrdio je sud. Komisija je pogrešno pretpostavila da se Lufthanza ne može zaduživati na finansijskim tržištima, navele su sudije.

  Pogrešno je procenjena i tržišna snaga nemačkog avioprevoznika na određenim aerodromima i prihvaćeni su uslovi za državnu pomoć koji nisu obezbedili efikasnu tržišnu konkurentnost avioprevoznika, utvrdio je sud.

  Nemačka vlada osigurala je Lufthanzi milijarde evra pomoći u proleće 2020, koju je Brisel odobrio. Irski Rajaner i nemački Kondor uložili su žalbu na odluku EK.

  avio kompanija

  Strogi propisi EU o državnoj pomoći ublaženi su na početku pandemije kako bi se vladama omogućilo da podrže kompanije koje su se našle u problemima, ali pomoć je i dalje morala odobriti Evropska komisija.

  Najveći nemački avioprevoznik dobio je od vlade finansijsku pomoć nakon što je, zbog pandemijskih ograničenja putovanja, obustavio poslovanje, pa je desetinama hiljada radnika pretio otkaz.

  Ova presuda ne označava kraj sudskog postupka, budući da postoji mogućnost žalbe drugostepenom Evropskom sudu, podseća dpa.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE