Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evropske banke povukle iz Britanije 350 milijardi evra

  Evropske banke povukle su iz aktiva Velike Britanije sumu od 350 milijardi evra od juna 2016. godine, nakon odluke o Bregzitu, piše Fajnenšel tajms pozivajući se na zvaničnu statistiku Evropske unije.

  Imovina banaka koje posluju u Velikoj Britaniji iz zemalja-članica EU smanjena je u periodu od godinu dana za 17 odsto, sa 1,94 na 1,59 biliona evra. Ukupan iznos finansijskih obaveza takođe je pao sa 1,67 na 1,34 biliona evra.

  Stručnjaci povezuju povlačenje imovine sa strahom od mogućih gubitaka zbog Bregzita i očekuju da će se ovaj trend nastaviti do marta 2019. godine, kada Velika Britanija konačno napusti EU.

  Prema podacima istraživanja koje je sprovela Evropska bankarska organizacija (EBA), jedna trećina evropskih finansijskih institucija smatra da je glavni uzrok zabrinutosti neizvesnost zbog mogućih promena u pravnim normama kojima se regulišu finansijski ugovori, zaštita podataka i izvršenja sudskih odluka.

  Neizvesnost može da nastane ako Britanija izađe iz Unije bez novog sporazuma.

  Od leta ove godine održavaju se pregovori o uslovima izlaska Velike Britanije iz EU, a glavne teme su prava građana regiona „u razvodu“, irska granica i rešavanje finansijskih obaveza Velike Britanije u EU.

  Dok u ovim pregovorima ne bude učinjen neki napredak, EU ne želi da prelazi na drugu fazu, koja podrazumeva raspravu o strukturi budućeg partnerstva Unije i Velike Britanije, kao i o mogućem tranzicionom periodu u odnosima.

  Izvor: Sputnjik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • pera

   Vrednost evra će padati i to ne samo zbog Britanije koja neće više da milijardama funti stabilizuje evro!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE