Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evropljani će sami birati novi dizajn evra

  Evropska centralna banka (ECB) pozvala je građane 20 članica zone evra da se izjasne o predloženim temama za izgled naredne serije novčanica evra.

  Predsednica ECB Кristin Lagard rekla je da novom serijom novčanica treba da se istakne snažna veza jedinstvene evropske valute i zajedničkog evropskog identiteta.

  „Želimo da se Evropljani prepoznaju u dizajnu novčanica evra i da stoga imaju aktivnu ulogu u izboru nove teme“, rekla je Lagard.

  U uži izbor za novi dizajn banknote evra ušle su sledeće teme: „Budućnost pripada vama“, „Evropska kultura“, „Evropske vrednosti u prirodi“, „Naša Evropa i mi“, „Ptice: slobodne, izdržljive, inspirativne“, „Reke: vodotoci života u Evropi“ i „Ruke: zajedno gradimo Evropu“.

  Građani će moći da glasaju na sajtu ECB do kraja avgusta, a zatim bi Upravni savet ECB trebalo da izabere buduću temu do 2024.

  Odluka o dizajnu 2026.

  Nakon toga će biti otvoren konkurs za dizajn novih novčanica i građani će ponovo moći da se izjasne o mogućim rešenjima. Odluka ECB o konačnom dizajnu nove serije novčanica očekuje se 2026.

  ECB je navela u saopštenju da u svetu u kome se tehnologije brzo razvijaju i gde falsifikatori mogu lako da pristupe informacijama i materijalima, nove novčanice treba da se izdaju redovno.

  Pored toga, ECB je, kako je navela, odlučna da smanji uticaj novčanica evra na životnu sredinu tokom njihovog „životnog ciklusa“.

  Takođe je ECB posvećena tome da banknote evra učini prepoznatljivijim i inkluzivnijim za građane svih starosnih i društvenih grupa, uključujući ranjivim grupama kao što su slepi i slabovidi.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay, Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE