Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evropa primećuje šta srpski ministri govore, a primetiće i ako se otkaže Europrajd

  Kada član Vlade Srbije šalje poruke protiv Evropske unije tokom zvanične posete Moskvi, svi u Evropi to primećuju, objavio je na svom Tviter nalogu izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

  Bilčik je poručio da se svaki napredak na evropskom putu Srbije može zasnivati samo na istinskoj i doslednoj posvećenosti evropskim principima, vrednostima i politikama.

  „To uključuje usklađivanje spoljne i bezbednosne politike Srbije sa politikom Evropske unije – na postupan način i sa istinskim interesom za donošenje političkih odluka koje odražavaju buduće usklađivanje“, ocenio je Bilčik.

  Upozorio je da je usklađenost Srbije u tom domenu bila i ostala najniža u regionu.

  „Potpuna usklađenost sa spoljnom, bezbednosnom i odbrambenom politikom EU, uključujući sankcije Rusiji, kao i normalizaciju odnosa Srbije sa Kosovom, odrediće tempo pristupanja EU. Ovo je konzistentna poruka Evropskog parlamenta i uključena je u moj Izveštaj o Srbiji za 2021. godinu, koji je usvojen prošlog meseca ogromnom većinom u Strazburu“, poručio je Bilčik.

  Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin nalazi se u poseti Moskvi, a u ponedeljak, 22. avgusta je na sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom rekao da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji i koja nije postala deo antiruske histerije.

  Glasove koji pozivaju na neodržavanje Europrajda u Beogradu, smatram opasnim, izjavio je izvestilac za Srbiju.

  Biće to poseban Prajd

  On je u razgovoru za Radio slobodna Evropa (RSE) podvukao da ukoliko ta manifestacija ne bi bila održana kada je zakazana, to bi zauzelo značajno mesto u njegovom izveštaju Evropskom parlamentu o Srbiji, a veruje i da bi druge evropske institucije reagovale.

  „Treba zaštititi glasove te zajednice od onih koji pozivaju na potpunu zabranu i na povlačenje ove dobre tradicije“, rekao je Bilčik, pojašnjavajući da su građanske slobode, koje se simbolično brane i održavanjem parada ponosa, u osnovi evropske agende.

  Beograd je, dodao je, živahan kosmopolitski grad na Balkanu i sada već ima dugu tradiciju održavanja prajd skupova, i „mislim da je to dobar signal svim građanima, ne samo Beograda, već Srbije, Zapadnog Balkana i regiona“.

  „Ove godine će to biti poseban Prajd, jer će imati snažnu evropsku dimenziju. Dakle, sve te glasove smatram opasnim. Oni očigledno ne žele da vide napredak Srbije na evropskom putu, ne žele da vide evropsku budućnost Srbije“, rekao je Bilčik.

  Organizatori: Biće Evroprajda, sve kako je najavljeno

  Izvor: Agencije

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE