Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evro menja izgled

  Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard zatražila je od 19 stručnjaka iz članica Evrozone, po jednog iz svake zemlje, da do 2024. godine izaberu novi dizajn evro novčanica.

  Novi dizajn će osmisliti panel savetnika koji će biti sazdan od eksperata iz mnogih područja – od umetnika i dizajnera do fizičara i arheologa, a novčanicama će se promeniti izgled kako bi postale pristupačnije Evropljanima svih starosnih grupa i kultura, prenosi britanski Telegraf.

  Nakon što panel osmisli nova vizuelna rešenja, ECB će ih dati na javnu raspravu. Uslediće konkurs nakon kojeg će se održati dodatne konsultacije, a konačnu odluku o izgledu novih evro novčanica doneće Upravno veće ECB-a, telo koje inače donosi odluke o kamatnim stopama i sličnim pitanjima.

  Odluka o redizajnu dolazi nakon što je odluka ECB o mogućnosti implementacije novog digitalnog evra zabrinula mnoge i potencijalno nagovestila smrt fizičkog novca.

  Lagardova je naglasila da se novčanice neće ukinuti.

  „Novčanice ostaju. One su taktilni i vidljivi simbol zajedničke Evrope, pogotovo u vremenima krize, a još su uvek izuzetno tražene“, rekla je Lagardova.

  Trenutno je u opticaju 27,6 milijardi evro novčanica koje vrede više od 1,5 biliona evra.

  Najviše je novčanica od 50 evra, kojih ima 13,4 milijardi, a slede ih novčanice od 20 evra, kojih ima 4,5 milijardi. Novčanica od 100 evra ima dve milijarde, a isto je toliko i novčanica od 10 i pet evra. Novčanice od 200 i 500 su ređe, a svakih ima po jednu milijardu.

  Centralne banke zemalja Evrozone prestale su 2019. godine da izdaju novčanice od 500 evra jer je postojala bojazan da ih kriminalci koriste za efikasno prebacivanje velikih količina gotovine.

  Izvor: B92

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE