Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evo šta NBS poručuje povodom novčanice od 500 EUR

  Građani nemaju nikakvih razloga za brigu u pogledu posedovanja i korišćenja novčanice apoena 500 EUR i ona se može koristiti za sve legalne transakcije (menjački poslovi, polaganje na štednju u bankama, korišćenje za dozvoljena plaćanja u zemlji i plaćanja u inostranstvu), saopštila je Narodna banka Srbije.

  Kako se navodi u saopštenju, ne postoji nikakva najava Evropske centralne banke da bi ova novčanica mogla biti povučena iz opticaja.

  Novčanica apoena 500 EUR je zakonito sredstvo plaćanja u zemljama Evropske monetarne unije, baš kao i svi drugi apoeni novčanica evra, serije A.

  Dakle, u opticaju su istovremeno dve serije novčanica evra. Pored stare serije, serije A, u okviru koje se nalazi sedam različitih apoena, i to, apoeni 5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500, u opticaju su i novčanice evra serije B (puštane u opticaj sukcesivno od 2013. do 2019. godine), koja se sastoji od 6 apoena, budući da ne sadrži apoen od 500 EUR (ovaj apoen u pomenutoj seriji Evropska centralna banka neće puštati u opticaj jer je primećeno da je apoen 500 EUR serije A često korišćen u nezakonitim transakcijama).

  Građanima preporučujemo da zbog svoje sigurnosti, a u smislu pojave falsifikata, menjačke poslove obavljaju u bankama i kod ovlašćenih menjača.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE