Evo nam i plana "Srbija 2025": Investicije 14 mlrd. EUR, plate 900 EUR...

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evo nam i plana “Srbija 2025”: Investicije 14 mlrd. EUR, plate 900 EUR…

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić predstavili plan za budućnost “Srbija 2025”, koji podrazumeva ulaganje “nešto manje od 14 milijardi evra” i rast prosečne plate na 900 evra.

  U projekte će biti uloženo nešto manje od 14 milijardi evra, iz budžeta i kredita međunarodnih finansijskih institucija.

  Predsednik Vučić obećao je da će, ako sve reforme budu sprovedene 2025. godine, prosečna plata biti 900 evra, a prosečna penzija između 430 i 440 evra. Istakao je da su mladi prioritet i da će 700 miliona evra biti uloženo u to da oni ostanu u zemlji.

  Ključne tačne plana za budućnost su regionalno povezivanje, produbljivanje finansijskog tržišta, reforma obrazovanja, osnaživanje javnih preduzeća i održiva ekonomija, rekla je premijerka.

  Premijerka je, govoreći o regionalnom povezivanju, istakla inicijativu nazvanu “mini Šengen” koja će, kaže, dati pritup većem tržištu. “Puna implementacija ‘mini Šengena’ mogla bi da utiče na povećanje rasta između 0,5 do 0,7 odsto”, istakla je Brnabićeva.

  Objašnjavajući plan za produbljivanje finansijskog tržita, premijerka je ukazala da je Srbiji potreban liberalniji pravni okvir koji će omogućiti više novca u ekonomiji Srbije.

  Jedna od ključnih reformi – obrazovanje

  “Mnogo toga je urađeno, oformljen fond za nauku, dualno obrazovanje uvedeno. Ovo moramo da nastavimo kako bi Srbija postala lider u četvrtoj industrijskoj revoluciji. U razvoj veštačke inteligencije biće uloženo 90 miliona evra. Moramo da uvedemo dualno obrazovanje na fakultetima, više praksi na fakultetima”, napominje Brnabićeva.

  Posebno je istakla šansu za Srbiju u održivoj ekonomiji. “Omogućiće nam bolja i kvalitetnija radna mesta, bolje pozicioniranje Srbije. Imamo sve potencijale za to. Ogromna šansa i veliki zadatak”, napomenula je premijerka.

  Projekti u okviru plana “Srbija 2025” vrede nešto manje od 14 milijardi evra, rekla je Brnabićeva. “Toliko treba da uložimo, učiniće našu zemlju boljim mestom za život. Finansiranje će biti iz budžeta i kredita međunarodnih finansijskih institucija”, rekla je premijerka.

  Nijedan od projekata, kaže, neće ugroziti makroekonosku stabilnost. “Vlada će formirati telo koje će vršiti nadzor nad svakim projektom, kako bismo znali gde svaki dinar odlazi”, navela je premijerka.

  Dodala je da stope rasta od 4,5 odsto, kolike su sad, nisu dovoljne ako svaki stanovnik Srbije ne oseti poboljšanja kvaliteta života.

  “Žrtve” reformi vlada i direktori, ne građani

  Predsednik Vučić je istakao da, pod jedan, treba drastično smanjiti proporciju odlaska mladih ljudi iz zemlje. “Hoćemo da mladi ostanu u Srbiji i sve ovo što radimo radimo zbog toga i da bismo imali više dece i da bismo imali budućnost”, rekao je Vučić.

  Kao drugu važnu stvar naveo je povećanje plata i penzija, ali da je važno da sve reforme budu sprovedene koje, za razliku od prethodnih, neće pogoditi građane, već vladu i direktore.

  “Naš plan i naša projekcija i građanima to obećavamo da će na kraju 2025. godine u Srbiji prosečna plata iznositi 900 evra, a da će prosečna penzija iznositi između 430 i 440 evra”, poručio je Vučić.

  “To je ono što za kratko vreme, za 5,5 godina možemo i moramo da uradimo”, rekao je Vučić i istakao da će biti mnogo onih koji kažu da je to nemoguće, ali da su govorili da ne možemo da dođemo do 500 evra prosečne plate, koja će biti u januaru i februaru.

  Za energetiku 500, za mlade 500 plus 200 miliona…

  Predsednik je najavio dodatnih 500 miliona evra za ulaganje u oblasti energetike. “Kada se pogleda samo cifra, to deluje malo, ali ne i kada se zna sa koliko novca raspolažu javna preduzeća”, rekao je Vučić.

  Vučić je rekao da će taj dodatni novac biti upotrebljen pre svega za dodatne kapacitete skladištenja gasa, za izgradnju novog bloka termoelektrane Kolubara B u Kaleniću, ali i brojne druge prioritetne projekte u izgradnji gasne mreže.

  “To je borba za mlade bračne parove da lakše steknu krov nad glavom, da ranije počnu da rade, da ranije dobijaju dece da ne bismo gubili čitavu generaciju”, rekao je Vučić.

  “Srbija 2025” (foto: predsednik.rs)

  Napomenuo je da je u Srbiji prosečna starost 46 godina i da gubimo čitavu jednu generaciju u odnosu na, recimo, Tursku. “Radićemo posebne programe za mlade bračne parove i za to smo spremni da izdvojimo u ovom periodu, mimo budžeta i mimo svega onoga što radimo, 500 miliona evra”, rekao je Vučić.

  Objasnio je da će od mladih tražiti minimalno učešće samo da bi se pokazala zainteresovanost i da bi se obezbedilo da tu žive, a ne da odu u inostranstvo.

  Predsednik je rekao da će biti izdvojeno i 200 miliona evra za povećanje finansijskih davnanja za novorođenu decu, subvencionisanje vrtića, za biomedicinski potpomognutu oplodnju, savetovališni rad kada je reč o reproduktivnom zdravlju mladih, zatim za zaštitu i prevenciju dece obolele od autizma i pomoć majkama u svakom pogledu prilikom trudnoće i rađanja dece.

  “Ukupno 700 miliona evra, 500 plus 200 miliona”, rekao je Vučić.

  Vučić je rekao da je program Srbija 2025. vredan ukupno 14 milijardi evra, što je otprilike još jedan dodatan budžet Srbije, kao i da bi 2025. godine mogao da iznosi i 17 milijardi evra.

  “Za sve ove projekte ćemo imati ceo jedan budžet na raspolaganju i to uz konzervativno tumačenje privrednog rasta od 4,5 odsto, a ne pet ili šest odsto, za šta ćemo se boriti”, dodao je Vučić.

  Putevi, železnica, turizam…

  Vučić je najavio da će u okviru programa “Srbija 2025” više od pet milijardi evra biti uloženo u putnu infrastrukturu. “Planovi su da uložimo 5,078 milijardi u putnu infrastrukturu u narednom periodu”, rekao je Vučić.

  Predsednik je na mapi gradova Srbije iscrtao i povezao buduće deonice i objasnio gde će putevi prolaziti i koja mesta će povezivati.

  Za tri godine biće, kaže, završen Moravski koridor, a jedan od važnijih projekata je i deonica “Vožd Karađorđe” za šta je već obezbeđeno 100 miliona evra.

  U železničku infrastrukturu biće uloženo nešto više od 3,5 milijardi, a u tu cifru je uračunata i izgradnja metroa u Beogradu oko 1,3 milijardi.

  Vučić je rekao da će za ulaganja u vodni saobraćaj biti ozbezbeđeno 274 milona evra. Kada je reč o vazdušnom saobraćaj, tu će biti kroz budžet obezbeđena sredstva za nastavak razvoja.

  Vučić je napomenuo da tu ne može država mnogo da izdvaja zbog restriktivne politike EU u vezi sa državnom pomoći. “Razvoj aerodoroma i vazdušnog saobraćaja ide velikom briznom napred”, dodao je Vučić.

  “Srbija 2025” (foto: MGSI)

  Kada je reč o sektoru poljoprivrede, za infrastrukturu će tu biti ukupno uloženo 300 dodatnih miliona evra mimo budžeta, a novac će između ostalog ići najviše za navodnjavanje, 86 miliona evra, 70 miliona za komasaciju, 50 miliona evra za traktrore za poljoprivrednike…

  Za ulaganje u infrastrukturu u oblasti turizma biće izdvojeno 200 miliona evra navodeći ulaganja u banje, sportske centre, planinske ski centre, arheološke lokalitete.

  Izvor: RTS

  Foto: BIZLife, predsednik.rs

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE