Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EUObserver: „BALKANSKI KARTEL“ švercuje drogu, oružje i krijumčari migrante

  Zapadni Balkan, Turska, a u novije vreme i Dubai žarišta su organizovanog kriminala u blizini Evropske unije i omiljena prebivališta kriminalaca iz EU iz kojih oni vode svoje ilegalne poslove, pokazuju interni dokumenti Unije u koje je uvid imao portal EUObserver.

  U dokumentima koji daju presek aktivnosti organizovanih kriminalnih grupa u EU, ili povezanih sa EU, Zapadni Balkan se posebno navodi kao ruta za šverc droge, ali i deo „balkanskog kartela“ koji upravlja švercom kokaina, sedište krijumčara migranata i izvor velikog dela ilegalnog vatrenog oružja koje koriste kriminalne bande u EU.

  Dokument naslovljen „Operativni plan 2022. protiv visoko-rizičnih kriminalnih mreža“, sastavili su zvaničnici u Savetu EU i zasnovan je na informacijama Europola, a podeljen je zemljama članicama uoči razgovora o borbi protiv kriminala, preneo je portal Euraktiv Srbija.

  U njemu piše da su policije devet članica EU, Norveške, Švajcarske i SAD sprovele zajedničku operaciju „lociranja i izručenja takvih nedodirljivih iseljenih kriminalaca i konfiskacije njihove imovine“.

  „Znamo da veliki broj vrlo traženih meta osmišljava i vodi svoje kriminalne aktivnosti dok prebivaju u zemljama (Dubai i Turska) koje su posebno privlačne za evropske iseljene krminalce“, navodi se u tom memorandumu.

  Turska ostaje glavni tranzitni put za šverc droge u EU, i to kako balkanskom, tako i južnokavkaskom rutom. „Ukrajina, Belorusija i Azerbejdžan se koriste za skladištenje heroina namenjenog EU“, ocenili su evropski zvaničnici.

  Oni su istakli i zajedničku policijsku operaciju EU, SAD i Kolumbije protiv „globalne pretnje balkanskog kartela“, sastavljenog uglavnom od „državljana Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije“.

  „Uvoz kokaina iz Južne Amerike u EU i zatim njegova dalja distribucija na evropskom narko-tržištu…osnovne su kriminalne aktivnosti te organizovane kriminalne mreže, kao i prateći oblici kriminala, kao što su ubistva i nasilje povezani sa ratom bandi, korupcija i pranje novca“, piše u izveštaju EU.

  U organizovanom kriminalu pripadnici 180 nacionalnosti

  Zapadni Balkan se u dokumentu spominje i kao izvor ilegalnog vatrenog oružja. Precizirano je da „ručne bombe koje se ilegalno krijumčare i koriste u nekim zemljama EU po pravilu potiču iz Bosne i Hercegovine i drugih država Zapadnog Balkana“.

  Pored toga, kriminalne bande sa albanskog jezičkog područja „seksualno iskorištavaju žrtve (trgovine ljudima) širom Evrope, a posebno na Kosovu u Belgiji, Nemačkoj, Grčkoj, Italiji, Holandiji, Severnoakedoniji, Norveškoj, Švajcarskoj i Britaniji“, piše u memorandumu.

  U dokumentu se Turska i Zapadni Balkan navode i kao centri za krijumčare migranata, koji su u dosluhu sa bandama iz Belorusije, Gruzije, Rusije i Ukrajine.

  Dokumenti, međutim, pokazuju da je ukupna slika kriminalnih aktivnosti na teritoriji EU daleko složenija. „Priroda organizovanog kriminala zaista je globalna, i u težak i organizovani kriminal u EU su uključeni pripadnici više od 180 različitih nacionalnosti“, piše dokumentu.

  Tako se dodaje da su u trgovinu kokainom u EU sve više umešane i osobe poreklom iz Južne Amerike, što uključuje državljane Brazila, Kolumbije i Meksika. Kokain iz Bolivije, Kolumbije i Perua u EU se uglavnom krijumčari preko Brazila i Ekvadora, ali i Argentine, Čilea, Paragvaja, Urugvaja i Venecuele.

  Kiriminalne grupe sastavljene od Vijetnamaca uglavnom se bave švercom tableta MDMA i trgovinom ljudima.

  Neizostavna sicilijanska mafija

  Isto tako je globalno i poreklo žrtava trgovine ljudima, pošto se, uglavnom u zapadnim i severnim članicama EU, kao radna snaga eksploatišu i žrtve iz istočnih članica Unije, ali i i zemalja sa kojima se EU ne graniči i iz Azije. A seksualna eksplotacija žrtva trgovine ljudima prisutna je u svim članicama, piše u dokumentima.

  Kao zabrinjavajuća činjenica navodi se da je u nekim članicama EU zabeležen i porast nivoa nasilja vezan za trgovinu kanabisom, kao i da je u porastu broj nasilnih incidenata povezanih trgovinom kokainom, ali da je eskalirala i priroda tog nasilja, koje je sada upereno i protiv novinara, advokata, ali i nevinih posmatrača i drugih koji nisu umešani u trgovinu kokainom.

  U ovom trenutku su, prema oceni zvaničnika EU, italijanska Ndrangeta i sicilijanska mafija „najmoćnije kriminalne grupe formirane po mafijaškom ili porodičnom obrascu“ i one imaju članove koji su „naseljeni i aktivni u mnogim zemljama EU i trećim zemljama“.

  Njihove aktivnosti sastoje se „prvenstveno od međunarodne trgovine i pranja novca u velikim razmerama kroz otvaranje novih preduzeća“.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE