Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Đukanović čuo za aferu „pranja“ novca: Rekao bih da je FALSIFIKAT

  Predsednik Crne Gore Milo Đukanović informisan je da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo predmet povodom navoda albanskog naftnog tajkuna Rezarta Tačija, koji ga, kako su objavili pojedini mediji, pominje u kontekstu međunarodnog pranja novca i sumnjivih isplata u vezi sa italijanskim državljanima.

  On je na konferenciji za medije nakon razgovora sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom kazao da se „raduje efikasnom postupanju tužilaštva i da će se odazvati pozivu bilo kojeg državnog organa“.

  Radio televizija Crne Gore je pre dva dana objavila da je Đukanović pomenut u dokumentu istražnog sudije suda u Palermu Alfreda Montalta u predmetu kojim je obuhvaćen bivši albanski naftni tajkun Rezart Tači. Tači i nekoliko italijanskih državljana sumnjiče se zbog mogućeg pranja preko 20 miliona evra.

  Portal RTCG je objavio dokument za koji tvrdi da je izveštaj istražnog sudije u kojem je, osim crnogorskog predsednika, pomenut i njegov brat Aco, pojedinačno najveći akcionar Prve banke Crne Gore.

  Izveštaj o istražnim radnjama suda u Palermu, koje je potpisao istražni sudija Alfredo Montalto, sadrži transkript razgovora Rezarta Tačija i osumnjičenog italijanskog državljanina Danijelea Kestagallija, gde se vidi da Tači pominje Đukanovića, u kontekstu intervencije da bi se preko „predsedničke banke“ iz Crne Gore obavila međunarodna isplata, naveo je portal RTCG.

  Đukanović je danas kazao da je „reč je o potpuno iskonstruisanoj aferi“.

  „Iz Kabineta je ranije saopšteno da ne znam o kojim osobama se radi, niti sam sa njima nikakav kontakt imao. I Prva banka je rekla da sa tim ljudima nije imala nikada kontakt. Rekao bih da se radi o falsifikatu, postali su neka vrsta prakse u političkom životu i medijskoj praksi gde se želi subverzivno skretati pažnja javnosti sa realnih problema u Crnoj Gori, kao što je nefunkcionalna i neodrživa vlast i onda se želi javnost zabavljati sa novim aferama“, rekao je Đukanović.

  On je dodao da je potrebno samo nekoliko dana da se sve te afere raspadnu kao kula od karata. „Danas više niko ne pominje Pandorine papire, jednako tako neće pominjati ni ovu priču iz Italije i Albanije“, naveo je Đukanović.

  Đukanovićevo ime se pominjalo i u Pandorinim papirima. U okviru globalnog projekta Pandorini papiri, kako su nazvana procurela dokumenta ofšor kompanija, MANS je pronašao overene kopije ugovora o uspostavljanju trastova i firmi na ofšor destinacijama koje su formirali Milo i Blažo Đukanović.

  I u tom slučaju SDT je formiralo predmet. Sin predsednika Blažo Đukanović je saslušan kao svedok, a predsednik Crne Gore se pismeno izjasnio.

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE