Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU zamrzla rusku imovinu vrednu 17 milijardi evra

  Poverenik Evropske unije (EU) za pravosuđe Didije Rejnders izjavio je da je unija od početka invazije Rusije na Ukrajinu, 24. februara, zamrzla rusku imovinu u ukupnoj vrednosti od oko 17 milijardi evra.

  „Do sada je zamrznuta imovina 90 ljudi, više od 17 milijardi evra u sedam zemalja članica, od čega 2,2 milijarde evra u Nemačkoj“, precizirao je Rejnders u intervjuu medijskoj grupi Funke.

  Ukoliko je reč o novcu koji potiče od kriminala, a zaplenila ga je EU, moguće ga je prebaciti u kompenzacioni fond za Ukrajinu, prokomentarisao je Rejnders zahteve Kijeva da se sredstva zaplenjena Rusiji transferišu za poratnu obnovu Ukrajine, ali i ocenio da je zaplenjena svota daleko od dovoljne za finansiranje rekonstrukcije.

  EU je u julu, prema tadašnjoj izjavi Rejndersa, „u pet članica imala zaplenjeno 13,8 milijardi evra sa računa oligarha i drugih entiteta“, u pet zemalja.

  U Međunarodnom krivičnom sudu bi do kraja godine mogla početi suđenja za ratne zločine u Ukrajini, najavio je Rejnders u razgovoru za Hamburger abendblat i dodao da tužioci, ako žele, „mogu da počnu na najvišem nivou“.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE