Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU uvodi rigorozna pravila za 19 tehnoloških giganata

  Evropska komisija izabrala je grupu od 19 najvećih tehnoloških giganata na koje će se primenjivati rigorozne obaveze u sklopu Akta o digitalnim uslugama (DSA), piše Jutarnji list.

  Tih 19 izabranih kompanija moraće da se pridržavaju svih pravila DSA, ali će za njih važiti i posebni, stroži propisi po načelu – što veća platforma, to stroža pravila.

  EU je time pokazala kako shvata da bi najveću odgovornost za nezakoniti onlajn sadržaj trebalo da preuzmu tehnološki giganti.

  Na listi nema prevelikih iznenađenja – 17 su vrlo velike internet platforme, a dve su vrlo veliki internet pretraživači. To su većinom američke kompanije, nekoliko velikih evropskih igrača, jedna kineska kompanija i jedna neprofitna organizacija.

  Na spisku regulisanih platformi tako su se našle platforme Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter i YouTube, neprofi tna organizacija Wikipedija, online stranice za kupovinu Alibaba AliExpress, Amazon Store, Apple AppStore, Booking, Google Play, Google Shopping i Zalando, dva pretraživača – Google Search i Bing te Google Maps.

  Oni će morato konstantno da procenjuju i ublažavaju štetu koju njihovi proizvodi mogu prouzrokovati i osigurati alate za moderisanje sadržaja.

  Konkretno, to znači da će korisnici dobiti jasne informacije o tome zašto su im preporučene određene informacije i imaće pravo da na zahtev prestanu da primaju preporuke na društvenim mrežama.

  Oglasi više neće smeti da se prikazuju na osnovu osetljivih podataka korisnika (kao što su etničko poreklo, politička mišljenja ili seksualna orijentacija). Zabranjeni će biti i ciljani oglasi zasnovani na profilisanju dece.

  Platforme i pretraživači će uvesti mehanizam koji korisnicima omogućava lakšu prijavu nezakonitog sadržaja i biće obavezne da brišu takve sadržaje u kratkom roku.

  Regulisane kompanije takođe bi trebalo da brže prepoznaju i uklanjaju govor mržnje, dezinformacije i osvetničku pornografiju sa svojih platformi. Platforme će biti dužne da utvrđuju, analiziraju i ublažavaju sadržaj koji se odnosi na rodno zasnovano nasilje na internetu, te štetni sadržaj koji utiče na maloletnike.

  Izvor: Jutarnji list

  Foto: shutterstock

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE