EU uvodi kvote na uvoz čelika, premijerka ne brine za Železaru

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU uvodi kvote na uvoz čelika, premijerka ne brine za Železaru

  Evropska komisija saopštila je da su članice EU podržale njen plan o uvođenju kvota na uvoz čelika iz trećih zemalja, ali nije precizirala na koji način bi ove mere mogle da se odraze i na Srbiju.

  Komisija će narednih dana dovršiti proceduru odlučivanja kako bi zaštitne mere stupile na snagu 4. februara. Tada će biti definitivno poznato da li će se i kako ove mere odraziti na uvoz čelika iz Srbije u EU, rečeno je za RTS u Briselu.

  Cilj ovih mera je zaštita evropskih proizvođača čelika, nakon što su proizvođači širom sveta preusmerili trgovinu na evropsko tržište, kao rezultat ranijih jednostranih mera SAD koje su ograničile uvoz čelika. Zemlje članice su zapravo podržale mere koje je EK već privremeno uvela u julu 2018. godine.

  “Ove zaštitne mere odnose se na definisanu listu proizvoda, bez obzira na njihovo poreklo, a za cilj imaju balansiranje interesa evropskih proizvođača i korisnika čelika”, izjavio je portparol Evropske komisije za Tanjug.

  Srbija je bila izuzeta iz privremenih zaštitnih mera, a u Komisiji napominju da su “u potpunosti upoznati za zabrinutošću srpskih vlasti”, kada je nastavak ovog procesa u pitanju.

  Iako u Briselu ostavljaju mogućnost promene izvesnih detalja u toku finalizacije procesa, naglašava se da će se konačne zaštitne mere, u vidu tarifa na uvoz čelika od 25 procenata, odnositi samo na slučaj prekoračenja “tradicionalnog nivoa trgovine”.

  Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da zvanični Beograd ima političke garancije da Srbija neće biti negativno pogođena kvotama, jer to stoji i u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Ona je istakla da nije zabrinuta za smederevsku železaru zbog najavljenih mera.

  Mere će biti na snazi do jula 2021. godine, a u slučaju “izmenjenih okolnosti” mogu biti ponovo razmotrene i preinačene.

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE